De dieetcoach, 19 mei 2010

Stevia

Zoetstoffen zijn tegenwoordig bijna niet meer weg te denken uit ons eetpatroon. De meeste zoetstoffen zijn chemisch gefabriceerd, maar de kans is groot dat er binnenkort een nieuwe, natuurlijke zoetstof op de Nederlandse markt komt. De Europese voedselautoriteit EFSA heeft namelijk het gebruik van stevia goedgekeurd om te gebruiken als zoetstof in voedingsmiddelen. Het is nog niet duidelijk of en wanneer het in Nederland wordt goedgekeurd. Officieel was stevia namelijk verboden (vanwege de omstreden veiligheid) en mocht het alleen als huidverzorgingsproduct aangeboden worden.

Stevia komt uit een plantje dat van oorsprong alleen in het noordelijke deel van Zuid-Amerika voorkomt. Inwoners van Paraguay en BraziliŽ gebruiken de gedroogde bladeren al honderden jaren voor het zoeten van hun thee. Honingkruid, zoals Stevia, ook wel wordt genoemd, is een natuurlijke zoetstof en daarmee een alternatief voor de chemische zoetstoffen die aan light producten worden toegevoegd, zoals aspartaam. In Japan en Korea beheerst stevia het grootste deel van de zoetstoffenmarkt. In Japan was het natuurlijke product jarenlang de enige toegelaten suikervervanger. In de Verenigde Staten is het gebruik van stevia juist verboden voor bijvoorbeeld het zoeten van frisdranken. In 1990 dwong de Amerikaanse voedings- en geneesmiddelenautoriteit FDA verschillende bedrijven de verkoop te staken omdat het middel niet was geregistreerd. Sinds 1995 mag het in Amerika wel worden gebruikt als voedingssupplement. Het valt daarmee in de categorie van vitaminen en mineralen. Het blijft verboden gebruik te maken van de zoetende eigenschappen van de stof of daarnaar te verwijzen. De Europese Unie ging tot nu toe hierin mee. Maar sinds kort zijn steviolglycosiden, de zoete bestanddelen van de plant stevia, volgens de EFSA veilig om te gebruiken als zoetstof in voedingsmiddelen. Wel is er net als aan kunstmatige zoetstoffen een ADI (aanvaardbare dagelijkse inname) vastgesteld. Deze is 4 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag. Momenteel is de extractvorm in zowel poedervorm als in vloeibare vorm wel verkrijgbaar. Maar met de †vermelding "alleen voor uitwendig gebruik". Stevia zou namelijk pijn en irritatie verminderen bij huidaandoeningen zoals acne en eczeem. Daarnaast zou stevia de genezing van wonden verbeteren. Het blad van de steviaplant is zo'n dertig keer zoeter dan kristalsuiker. In gezuiverde vorm is de zoetstof uit de plant -stevioside- zelfs 300 keer zoeter. Er is dus maar een druppel extract nodig om een kopje koffie een heerlijk gesuikerde smaak te geven. Het toevoegen van stevia aan voedingsmiddelen, in plaats van traditionele suiker en synthetische zoetstoffen, heeft belangrijke voordelen. Zo is de caloriearme stof aantrekkelijk voor mensen met overgewicht; de darmen kunnen het nauwelijks opnemen. DiabetespatiŽnten kunnen stevia zonder problemen gebruiken en de stof is het veilig voor mensen met de aangeboren stofwisselingsstoornis phenylketonurie (PKU). In kleine hoeveelheden is stevia geschikt voor het zoeten van allerlei voedingsmiddelen, zoals frisdranken, yoghurt en snoep. Wilt u meer weten over stevia? Neem dan contact op met Libra, uw partner in deetadvisering. Irene van der Vuurst, diŽtist. Tel.: 0566-651991 of b.g.g. 0517-390900 (Gezondheidscentrum Het Want).