Blog - Libra dieetadvisering

Ga naar de inhoud

Hoe nodig is het om het LDL-cholesterol te verlagen?

Een team onderzoekers uit Australië, Denemarken, Ierland en de Verenigde Staten keek in hoeverre een verlaging van het LDL-cholesterolgehalte met medicijnen (statines) invloed had op overlijden, het krijgen van een hartinfarct en het krijgen van een beroerte. Hun onderzoek vindt geen rechtstreeks verband tussen de waarde van het LDL-cholesterol en het risico op bovengenoemde aandoeningen!!
Irene Kieftenburg | 22/6/2022

Herstel na ziekenhuisopname kan beter

Uit onderzoek van docent-onderzoeker Jesse Aarden van de Hogeschool van Amsterdam en Amsterdam UMC blijkt dat ongeveer 40 procent van de 70+ ouderen drie maanden na ontslag uit het ziekenhuis nog niet in staat is om volledig zelfstandig te functioneren. Voeding en beweging kunnen hierbij helpen.

Het belang van vitamine D

In een nieuwbrief las ik deze week dat het Zorginstituut Nederland adviseert om vitamine D geheel uit het basispakket van de zorgverzekering te halen. Als het advies wordt overgenomen, krijgen bijna 1,5 miljoen Nederlanders geen vergoeding meer voor hun vitamine-D-geneesmiddel. Vitamine D is een heel belangrijke vitamine voor ons lichaam! Dus ik hoop maar dat iedereen dit ook inziet en ook door gaat slikken als het op eigen kosten moet. Hieronder nog eens waarom vitamine D zo belangrijk is.

Goede voeding halveert risico op de oogaandoening maculadegeneratie

Deze week een onderwerp waar je wellicht nog nooit mee te maken hebt gehad. En door gezond te eten hopelijk ook niet mee te maken krijgt: leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Bij deze aandoening is het gezichtsvermogen aangetast. Helaas komt deze aandoening steeds vaker voor. Bij de helft van de bevolking ouder dan 65 jaar zijn er al meetbare afwijkingen. Maar gelukkig is er met voeding iets aan te doen!!
Irene Kieftenburg | 25/5/2022

Nitraatrijke groenten voorkomen hart- en vaatziekten

Deze week stond in Nieuws voor diëtisten een verslag van een onderzoek van diëtist Cindy van der Avoort. De conclusie was dat het dagelijks eten van meer nitraatrijke groenten kan helpen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Deze informatie is volgens mij niet nieuw. En inderdaad in mei 2016 schreef ik ook al dat nitraatrijke groenten de bloeddruk verlagen.
Irene Kieftenburg | 18/5/2022

Leververvetting komt vaker voor dan je denkt

Ongeveer tien jaar geleden had ik af en toe een cliënt die met de diagnose leververvetting op consult kwam. Tegenwoordig vertellen steeds meer mensen op mijn spreekuur ook leververvetting te hebben. Recent onderzoek laat zien dat één op de vijf Nederlanders leververvetting heeft. Dit is dus 20% van de bevolking!! Leververvetting kan leiden tot vervelende klachten. Een tijdige diagnose kan erger voorkomen. Er is een campagne gestart, met de naam “LeverStijl”, om mensen attent te maken op dit probleem.
Irene Kieftenburg | 27/4/2022

Het beste dieet is geen dieet!

Bovenstaande slogan staat al sinds de oprichting van mijn praktijk, in 2007, op mijn folder. En ik sta hier nog steeds helemaal achter. Het nieuwe eetpatroon past bij je en voelt niet als moeten. Dit weekend las ik in een oude Radar+ (van oktober vorig jaar) een artikel over De Schijf van Vijf. De schrijfster had geprobeerd zich hier 30 dagen aan te houden en dat was niet echt goed gelukt. Te betuttelend en teveel beperkingen, aldus de schrijfster. Persoonlijk sluit ik mij daar helemaal mee aan. Maar wat moet je dan wel doen qua “dieet” om gezond en fit ouder te worden?
Irene Kieftenburg | 20/4/2022
© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum Tijnje.
Overijssel: Kuinre, Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud