Bewust gezonder eten

Ga naar de inhoud

Bewust gezonder eten

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 23 november 2022
Uit een marktonderzoek onder ruim 5000 Nederlanders is gebleken dat 82 procent van de Nederlanders zegt dat hij/ zij dagelijks bewust gezonde voedingskeuzes maakt.

Van bijna de helft van de groep mensen die gezonde voedingskeuzes maakt, is de voornaamste reden de gezondheid. Ook een belangrijke reden is het op peil houden van het gewicht of het streven naar een gezond(er) gewicht. De Nederlanders die dagelijks bewuste voedingskeuzes maken, zeggen vooral te letten op het eten van voldoende groente (46 procent) en fruit (44 procent). In mindere mate zegt men te letten op de inname van suiker (33 procent), vet (22 procent), voldoende water (19 procent), geen frisdrank (17 procent) en minder alcohol (10 procent). Vrouwen en 50-plussers letten relatief vaak bewust op gezond eten en drinken. Zo zegt 87 procent van de vrouwen bewust te letten op voeding, tegenover 76 procent van de mannen. Hoe ouder Nederlanders zijn, hoe bewuster ze omgaan met hun voeding. Van de 50-plussers zegt 86 procent bewust te eten en te drinken, vergeleken met 75 procent van de 18- tot 34-jarigen en 80 procent van de 35- tot 49-jarigen. Deze resultaten komen uit een onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope. Deze onderzoeksresultaten lijken veel belovend, maar in de praktijk merk ik dat er vaak nog te weinig kennis is om de juiste keuzes te maken. Zo neemt bijna iedereen die zelf vindt dat hij/zij voldoende groente eet, in de praktijk te weinig groente. Voldoende groente is dagelijks 250 gram gaar (of eetbaar zoals bij rauwkost) op het bord. Als je dan bijvoorbeeld witlof koopt om gekookte witlof te gaan eten, is er zeker per persoon 400 gram ongekookt nodig om deze 250 gram gaar op het bord te krijgen. Dit zijn niet de hoeveelheden die de meeste mensen daadwerkelijk eten of kopen. Zeker nu niet, nu alle prijzen zo gestegen zijn. En bedenk ook dat deze hoeveelheid groente elke dag nodig is. Net als fruit. Helaas komt ook uit dit onderzoek dat minder suiker eten nog niet zo goed tussen de oren zit. Men ziet het belang hiervan nog onvoldoende. Dat is jammer want minder suiker eten, levert veel gezondheidswinst op. Water is ook zeer belangrijk voor onze gezondheid. Het drinken van voldoende water kan helpen om gewicht te verliezen, maar in sommige gevallen ook om de bloeddruk te laten dalen. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud