De ideale voeding na een niertransplantatie

Ga naar de inhoud

De ideale voeding na een niertransplantatie

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 10 november 2021
Er is een onderzoek gedaan naar de ideale voeding na aan niertransplantatie. Voeding speelt een grote rol om overlijden te voorkomen, maar ook voor een betere kwaliteit van leven na de transplantatie. Volgens arts en onderzoeker aan Rijksuniversiteit Groningen António Gomes Neto, is er meer aandacht nodig voor de voedingsinname en de voedingstoestand na een niertransplantatie...

Een niertransplantatie is voor de meeste patiënten met eindstadium nierfalen de beste behandeloptie. Helaas zijn de levensverwachting en de kwaliteit van leven na de transplantatie  slechter dan die van de algemene bevolking. Neto onderzocht in hoeverre gezonde voeding een rol kan spelen bij het verbeteren van deze uitkomsten na niertransplantatie. Hij concludeerde dat een hogere groenteconsumptie (meer dan 150 gram per dag) niet alleen gepaard te gaan met een lager risico op overlijden, maar ook met een lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 na niertransplantatie. De kans op het krijgen van diabetes type 2 is sterk verhoogd door het gebruik van diabetes-bevorderende medicatie zoals corticosteroïden. Ook een hoge consumptie van omega-3 visvetzuren werkt beschermend. Verder is er bij het DASH-dieet en het mediterrane dieet een lager risico op schade aan de getransplanteerde nier. Het DASH-dieet is een dieet waarbij er veel fruit, groenten en volkoren producten worden aanbevolen. Samen met magere vleessoorten, magere zuivel, vis en noten. Bij het mediterrane eetpatroon wordt er veel vis, fruit, groenten, peulvruchten, noten en olijfolie aanbevolen. Ook wordt er hierbij een lage inname van zuivel- en vleesproducten aanbevolen. Mijn ervaring is dat ook een koolhydraatbeperkt dieet heel beschermend werkt. Dit is een lichte vorm van de koolhydraatbeperking waarbij het risico op diabetes type 2 ook verlaagd is. Deze voeding bevat geen suiker en bewerkte producten. Daarbij juist wel veel groente, noten, zaden en pitten, met mate fruit, met mate volle zuivel, veel vis, magere vleessoorten en brood met een verlaagd koolhydraatgehalte. Voeding speelt ook een belangrijke rol bij de kwaliteit van leven na niertransplantatie. Ondanks de aanwezigheid van overgewicht bleek een deel van de patiënten ondervoed, wat gepaard ging met een slechte kwaliteit van leven en een verhoogd overlijdensrisico. Het monitoren van de voedingsinname en de voedingsstatus van patiënten na een niertransplantatie zou daarom een vast onderdeel moeten zijn van de behandeling, aldus Neto. Eigenlijk best vreemd dat dit niet standaard zo is. Ook hier helaas weer veel medicatie en te weinig aandacht voor de genezende kracht van voeding!! Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud