Dieet bij endometriose

Ga naar de inhoud

Dieet bij endometriose

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 25 januari 2023
Onderzoek uit het Endometriosecentrum in Amsterdam UMC laat zien dat aanpassing van de gebruikelijke voeding, kan bijdragen tot verbetering van de kwaliteit van leven bij endometriose.

Endometriose is een chronische aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder groeit. Deze aandoening komt wereldwijd bij ongeveer 2 tot 10 procent van vrouwen in de vruchtbare levensfase voor. Het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder veroorzaakt een chronische ontstekingsreactie. Hierdoor ontstaan pijnklachten zoals pijnlijke menstruaties, chronische bekkenpijn, rugpijn of een opgeblazen gevoel. Ook is er sprake van een verminderde vruchtbaarheid. Bestaande medicamenteuze of operatieve behandelingen bieden niet altijd voldoende verbetering. Nu is in Amsterdam een studie gedaan naar het effect van het zogenaamde endometriosedieet. Hierbij is ontdekt dat het eten van bepaalde voedingsstoffen en voedingsmiddelen, zoals rood en bewerkt vlees en het drinken van alcoholische consumpties, samen hangen met het ontstaan van endometriose. Binnen het endometriosedieet worden deze voedingsmiddelen vermeden, evenals zuivel, gluten en suiker. Gluten is een eiwit dat onder andere voor komt in tarwe, rogge en gerst. Bij koken en bakken zorgen gluten voor de samenhang, stevigheid en elasticiteit van een gerecht. Het wordt volop in de voedingsindustrie toegepast. We krijgen er hierdoor veel meer van binnen dan vroeger toen het effect van gluten nog niet zo bekend was. Daarbij worden ook voedingsmiddelen met een hoog oestrogeengehalte, zoals soja en lijnzaad, vermeden. Oestrogenen bevorderen de groei van het weefsel. Uit de studie blijkt dat het vermijden van deze voedingsmiddelen een bijdrage levert aan het verminderen van de ontstekingsreactie. Daarbij wordt ook het negatieve effect van oestrogenen vermindert. Vrouwen die het dieet strikt volgden hadden een groter effect dan zij die het dieet minder strikt volgden. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!  


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud