Goede voeding halveert risico op de oogaandoening maculadegeneratie

Ga naar de inhoud

Goede voeding halveert risico op de oogaandoening maculadegeneratie

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 25 mei 2022
Deze week een onderwerp waar je wellicht nog nooit mee te maken hebt gehad. En door gezond te eten hopelijk ook niet mee te maken krijgt: leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Bij deze aandoening is het gezichtsvermogen aangetast. Helaas komt deze aandoening steeds vaker voor. Bij de helft van de bevolking ouder dan 65 jaar zijn er al meetbare afwijkingen. Maar gelukkig is er met voeding iets aan te doen!!

Maculadegeneratie ontstaat sluipend. In eerste instantie zie je rechte lijnen als kromme of golvende lijnen. In een verder gevorderd stadium ontstaan vlekken in het centrale gezichtsveld door het afsterven van de zogenaamde kegeltjes in de ogen. De kegeltjes zijn lichtgevoelige cellen in de ogen die bij fel licht werken. Daarbij maken zij kleurwaarneming mogelijk en zorgen zij voor scherp zicht. Als het centrale gezichtsveld vlekken vertoont, zie je alleen de buitenste randen nog als je ergens naar kijkt. Je wordt niet volledig blind bij deze aandoening, maar de kwaliteit van leven neemt wel af. Dagelijkse bezigheden als televisie kijken en autorijden worden onmogelijk. Daarbij kun je ook gezichten niet meer herkennen. Al in 2018 deden onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum onderzoek naar deze aandoening in relatie tot voeding. Zij volgden 4.200 deelnemers van 55 jaar en ouder. Uit hun studie bleek dat een gezond eetpatroon een positief effect liet zien op de ontwikkeling van maculadegeneratie na 10 tot 15 jaar. Gezonde voeding kan het risico halveren, zelfs bij mensen die erfelijk belast zijn!! Een voeding met dagelijks 250 gram groenten en 2 stuks fruit en wekelijks 2 keer vette vis leidt tot goede resultaten. Het zijn met name de antioxidanten (carotenoïden) luteïne en zeaxanthine die beschermend werken. Daarbij werkt ook het vetzuur DHA uit vette vis beschermend. Vette vissoorten zijn bijvoorbeeld zalm, makreel, haring en sardines. Luteïne en zeaxanthine zitten bijvoorbeeld in rode, gele en oranje groente- en fruitsoorten. Maar ook in mais, eidooiers en groene groenten zoals spinazie, spruitjes, boerenkool en broccoli. Luteïne en zeaxanthine filteren het schadelijke UV licht en zij beschermen ons tegen het blauwe licht die de vele beeldschermen uitstralen. Een supplement met luteïne en zeaxanthine kan ook ingezet worden. Een supplement met DHA is ook geen overbodige luxe. Wil je meer weten over het voorkomen van deze aandoening? Neem dan contact met ons op!  


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud