Het beste dieet is geen dieet!

Ga naar de inhoud

Het beste dieet is geen dieet!

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 20 april 2022
Bovenstaande slogan staat al sinds de oprichting van mijn praktijk, in 2007, op mijn folder. En ik sta hier nog steeds helemaal achter. Het nieuwe eetpatroon past bij je en voelt niet als moeten. Dit weekend las ik in een oude Radar+ (van oktober vorig jaar) een artikel over De Schijf van Vijf. De schrijfster had geprobeerd zich hier 30 dagen aan te houden en dat was niet echt goed gelukt. Te betuttelend en teveel beperkingen, aldus de schrijfster. Persoonlijk sluit ik mij daar helemaal mee aan. Maar wat moet je dan wel doen qua “dieet” om gezond en fit ouder te worden?  

Allereerst nog even iets over de term dieet. Een dieet is een voeding die om medische redenen wordt gewijzigd. Dit is het geval bij bijvoorbeeld diabetes, hartfalen, een verhoogd cholesterolgehalte, maagdarmklachten of kanker. In de volksmond noemt men alle veranderingen in de voeding om af te vallen een dieet. Vaak zijn dit diverse varianten van onvolwaardige eetpatronen. Daar zit een gevaar in omdat onvolwaardig eten op termijn problemen geeft in onze stofwisseling. Er zijn immers vitamines en mineralen nodig om alles goed te laten verlopen. We hebben het hier overigens over 13 vitamines en 15 mineralen. Langdurig te weinig energie in de voeding zet ons in een zogenaamde spaarstand. Het lichaam probeert dan met minder kcal de dag door te komen als overleving. Dan werkt het streng en te weinig eten dus averechts. Energie halen we vooral uit koolhydraten en vetten. Eiwitten eten we als bouwstof om ons lichaam te onderhouden. Bij te weinig energie kunnen we eiwitten ook als brandstof gebruiken. Dan bouw je dus geen of onvoldoende lichaamseiwitten op. Dat is heel ongunstig voor je gezondheid. De Schijf van Vijf geeft je een houvast, maar heel ingewikkeld met dagelijkse extra’s zoals een gewone plak volvette kaas of een snee brood met jam. Hierbij zijn dus de kaas en jam het extraatje… En je mag drie wekelijkse extra’s zoals een klein zakje chips. Ja die van 25 gram, dus niet de XL zak. Mmm, wel erg streng en inderdaad betuttelend. Wij werken met de Puur Gezond methode. Hierbij eet je zonder bizarre eetregels en strakke schema’s. PuurGezond is eten zonder pakjes en zakjes en zoveel mogelijk onbewerkt. Ontspannen eten dus, waarbij je ook mag genieten. Daar hoort natuurlijk ook een extraatje bij en je bepaalt zelf wat en hoe vaak. In deze tijd kan het eigenlijk ook niet meer zonder. Maar wel bewuster en natuurlijk niet teveel. Bij het veranderen van een eetpatroon is steun en begeleiding om het vol te houden prettig. Het nieuwe patroon is immers voor jouw hele leven en niet voor slechts voor enkele weken. Weet trouwens ook dat ons lichaam wel 20 systemen heeft om juist niet af te vallen als dat juist jouw doel is. Het is allemaal op overleven gericht. Vanuit onze oertijd is het lichaam getraind om te overleven in hongersnood en ook bij tekort aan voedingsstoffen. Maar in dit laatste geval voel je je natuurlijk verre van gezond. En als je nergens op let, maar nooit zwaarder wordt, kun je je ook niet optimaal fit voelen. Stel dat je al jouw energie grotendeels haalt uit cake, koek, snoep, alcoholische dranken en kant en klaar maaltijden dan weet ik zeker dat je je op termijn ook moe gaat voelen. En dat is echt een klacht van deze tijd. Als je je lichaam met of in kleine stappen beter voedt, treedt genoemde spaarstand helemaal niet op. Wel beloof ik je een fit lichaam! Wil je met jouw voeding aan de slag? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud