Hoe betrouwbaar zijn vitamine abonnementen?

Ga naar de inhoud

Hoe betrouwbaar zijn vitamine abonnementen?

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 18 januari 2023
In een aflevering van Pointer Checkt op het YouTube-kanaal van NPO 3 werd de nieuwe trend om gepersonaliseerde vitamine abonnementen aan te bieden onder de loep genomen. Deze abonnementen beloven meer dan zij mogen doen. Hebben we wel extra vitamines nodig?

56% van de mensen slikken vitaminesupplementen. In de aflevering werd vooral vitamine D, vitamine C en magnesium genoemd. Maar ook bijvoorbeeld glucosamine, vitamine B12 en curcuma. Waarom slikken we ze eigenlijk? Op de verpakkingen staan volgens presentatrice Marieke Kuypers alleen suggesties en geen harde claims. Een druk leven, geen tijd om volwaardig te eten en proberen tekorten aan te vullen, zijn redenen die genoemd worden. “Als ze niet goed voor je zijn, zouden ze er niet zijn”, zegt een van de geïnterviewden. De harde claims zijn volgens de wet overigens verboden. Op slinkse wijze wordt online flink ingespeeld op het “nodig” hebben van vitamines en mineralen. Er worden vragen gestelde over bijvoorbeeld een kinderwens, de stoelgang en het hebben van een blaasontsteking. Op basis van de antwoorden krijg je een persoonlijke set voedingssupplementen toegestuurd. Een vitaminesupplementenlijn beginnen, is “booming business”. Maar eigenlijk mag het helemaal niet. De reclameregels worden niet gevolgd. Zodra je naar medische klachten gaat vragen, ben je in strijd met de wet volgens Janine Galjaard, directeur van de Keuringsraad. De Keuringsraad beoordeelt reclame-uitingen voor onder meer voedingssupplementen. Je mag geen medische claims op een verpakking zetten. Vragen naar klachten en dan een bepaald vitaminesupplement opsturen, is niet oké zegt Galjaard in de aflevering. Daarbij geeft presentatrice Marieke Kuypers aan dat zij van alle aanbieders heel andere supplementen opgestuurd kreeg bij het invullen van dezelfde klachten. Zij laat in de aflevering ook Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie aan de Universiteit van Wageningen aan het woord. Hij zegt dat er geen tekorten zijn bij gevarieerd eten. Gezondheid moet je volgens hem uit je leefstijl halen en niet uit een potje. Hij waarschuwt ook voor overdoseringen. Een vitaminepil met maximaal één keer de aanbevolen hoeveelheid raadt hij aan. Persoonlijk denk ik dat met de bewerkte voeding die velen van ons eten, tekorten aan vitamines en mineralen wel degelijk voorkomen. Daarbij zijn ook niet alle voedingssupplementen goed opneembaar. Als je het slikt, maar niet goed op kunt nemen, creëer je dure vitaminen en mineralenrijke ontlasting... Ik heb daar al eerder over geschreven. Wil je meer hierover weten of schriftelijke adviezen ontvangen om jouw voedingssupplement te beoordelen op zijn opneembaarheid? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud