Leververvetting komt vaker voor dan je denkt

Ga naar de inhoud

Leververvetting komt vaker voor dan je denkt

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 27 april 2022

Ongeveer tien jaar geleden had ik af en toe een cliënt die met de diagnose leververvetting op consult kwam. Tegenwoordig vertellen steeds meer mensen op mijn spreekuur ook leververvetting te hebben. Recent onderzoek laat zien dat één op de vijf Nederlanders leververvetting heeft. Dit is dus 20% van de bevolking!! Leververvetting kan leiden tot vervelende klachten. Een tijdige diagnose kan erger voorkomen. Er is een campagne gestart, met de naam “LeverStijl”, om mensen attent te maken op dit probleem.

Veel mensen weten dat niet dat ze leververvetting hebben, omdat klachten zich pas in een laat stadium openbaren. Leververvetting kan leiden tot leverontsteking, leverfalen en leverkanker. Genoemde campagne focust op de lever, leververvetting en gedragsverandering. “Leverstijl” is een campagne van communicatiebureau SIB Media en Norgine Pharma. Op de site www.leverstijl.nl is meer informatie over de campagne te vinden. Naast informatie over de lever, het bijzonder herstellende vermogen van de lever en leververvetting worden ook laagdrempelige tips en trucs geboden. Er zijn bijvoorbeeld artikelen te vinden over de reden waarom het logo van een fastfoodketen zo’n aantrekkingskracht heeft, de slimme verkooptrucs van de supermarkt en waarom de natuur en bewegen goed helpen tegen stress. Behalve de verhalen omvat de site ook een aantal video’s. In de video’s zie je weetjes en adviezen van een gedragsexpert, een maag-darm-leverarts, een leefstijltrainer en prof. dr. Jaap Seidell (hoogleraar voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam) als voedingsdeskundige. Jaap Seidell geeft aan dat het eten van teveel koolhydraten zoals suiker en zetmeel een leververvetting geeft. Maar ook te vaak eten, het eten van onnatuurlijk bewerkt eten en overdadig alcohol gebruik zijn een oorzaak. Dit laatste geven mensen op mijn spreekuur ook vaak aan. “Ik drink geen druppel en toch heb ik een leververvetting, hoe kan dat?”. Er zijn drie risicofactoren voor het ontstaan van een slecht werkende lever. Dit is als eerste het vervetten zelf. Dit komt door teveel energie in de lever (vooral dus uit suiker en zetmeel en niet perse door teveel vet eten) en te weinig beweging. De tweede  risicofactor is achteruitgang van de werking van de lever. Dit kan bijvoorbeeld komen door gebruik van alcohol of bepaalde geneesmiddelen. De derde risicofactor is het ontstaan van een leverontsteking. Dit kan komen door een virus , giftige stoffen, medicijnen of een auto-immuunziekte (hierbij valt je eigen immuunsysteem je lichaam aan). Als er een leverontsteking is ontstaan, kan die schade veroorzaken. Hierdoor ontstaat dan genoemde leverfalen en/of leverkanker. Leververvetting heeft ook een nadelig effect op de werking van je hart. Gewichtsverlies en/of aanpassen van jouw voeding kan helpen om deze problemen te voorkomen. Hierbij heeft (gematigd) koolhydraatbeperkt eten een positief effect. Daarbij zijn er ook kruiden die de leverwerking ondersteunen. Wil je weten hoe je dit in de praktijk kunt doen? Neem dan contact op met Irene Kieftenburg, diëtist Libra,


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud