Maximaal 10 uur per dag eten gunstig bij diabetes

Ga naar de inhoud

Maximaal 10 uur per dag eten gunstig bij diabetes

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 17 augustus 2022
Onderzoekers van de Universiteit van Maastricht hebben onderzoek gedaan naar het effect van vasten op diabetes type 2. De resultaten zijn veelbelovend.

In het onderzoek aten de proefpersonen met diabetes type 2 binnen maximaal 10 aaneengesloten uren per dag. Dit heet Time-restricted eating (TRE). TRE is een vorm van intermittent fasting, waar veel onderzoek naar wordt gedaan. De onderzoekers lieten de deelnemers gedurende 3 weken hun eten nemen binnen 10 uur. Na 18.00 uur ‘s avonds mochten ze niks meer eten of drinken, behalve water, zwarte koffie of thee zonder melk en suiker. In de controlefase kregen de deelnemers de opdracht hun normale dieet over 14 uur te verspreiden. De deelnemers werden geacht hun normale slaappatroon en fysieke activiteit aan te houden en ook het soort voedselinname niet te veranderen tijdens het onderzoek. Het effect van TRE was een dalend bloedsuiker! Ik schreef al eerder over de positieve effecten van intermittent fasting. Bij dit intervalvasten bescherm je je lichaam tegen het ontstaan van diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, overgewicht, kanker en reuma. Er wordt gedurende een groot deel van de dag dan bewust niet gegeten. In de periode dat er gegeten mag worden, moet de voeding wel volwaardig zijn. Je hebt dan dus geen energiebeperking. Na ongeveer 10 uur vasten kom je in de vetverbranding. De energievoorraden in de lever en spieren raken dan op. Des te langer je niets eet, des te meer kom je in de vetverbranding. Zo worden de overtollige vetvoorraden aangesproken en begint het gewicht langzaam te dalen. Uit onderzoeken blijkt dat bij deze methode het lichaam ketonen aanmaakt. Deze vetstoffen verbeteren diverse processen in ons lichaam, waaronder afname van stress op celniveau en het bevorderen van het vrijmaken van energie in de cellen. Het lichaam heeft een soort van grote schoonmaak, waardoor je je fitter gaat voelen. Ook geeft het veel gezondheidswinst. Uit dit onderzoek blijkt dus dat het ook positief werkt als je al diabetes type 2 hebt. Net als bij mensen met overgewicht die (nog) geen type 2 diabetes hebben, werkt het op de insuline huishouding. Insuline is het hormoon dat nodig is om suiker uit het bloed in de lichaamscellen te krijgen. Veel mensen lukt dit steeds minder goed. Dit heet insulineresistentie. Hierbij is meer insuline nodig voor hetzelfde effect. Insuline is een opbouwend hormoon. Je gaat er onder andere vet en vocht door vasthouden. Het gewicht gaat dan vaak stijgen. Bij het TRE is het effect dat de insulineresistentie afneemt. Dit is zeer goed voor je gezondheid. En bij de deelnemers aan dit onderzoek bleek het dus ook het bloedsuiker te laten dalen. De onderzoekers gaan nog meer onderzoek doen naar de effecten op de lange termijn. Wil je meer weten of ook met het intermittent fasting/ TRE aan de slag? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud