Minder zout eten heeft veel voordelen

Ga naar de inhoud

Minder zout eten heeft veel voordelen

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 14 december 2022
Een nieuwe Amerikaanse studie laat zien dat het eten van minder zout het risico op hart- en vaataandoeningen aanzienlijk verlaagd. Al eerder was er een link tussen het eten van minder zout en een verlaagd risico op een beroerte. Toch eten we bijna allemaal teveel zout. Wat kun je hier zelf aan doen?

Bijna alle Nederlanders eten te veel zout. Producten uit de supermarkt bevatten vaak meer zout dan mensen denken. Al eerder bleek uit marktonderzoek in opdracht van de Nierstichting dat 1 op de 3 mensen wel minder zout wil gaan gebruiken. Zo’n 84 procent van de ondervraagden gaf aan dat ze denken dat mensen te veel zout eten. Maar 16 procent was ervan overtuigd dat ze zelf teveel zout binnen krijgen. Ik hoor zelf vaak dat mensen geen of nauwelijks zout toevoegen aan hun eten. Bij navraag eten zij dan wel bijna altijd gezouten vlees. Meestal kant en klaar uit de supermarkt of van de slager. Daarbij worden er vaak smaakmakers als ketchup, ketjap, bouillon, maggi en zakjes met kruidenpoeder voor bijvoorbeeld macaroni of nasi gebruikt. Dit kruidenpoeder is vaak zeer zout en bevat dan nauwelijks kruiden. Op deze wijze eten wij al veel meer zout dan wij denken. Daarbij is het brood en het hartige beleg dat wij eten ook al behoorlijk zout. Gemiddeld 0,7 gram zout per boterham met hartig beleg. Tel daar de extra’s zoals zoute pinda’s, olijven en chips bij op en dan gaat de gemiddelde Nederlander zo naar 9 gram zout per dag. De aanbeveling is maximaal 6 gram zout per dag. Even terug naar het onderzoek. De onderzoekers ontdekten dat mensen die minder zout toevoegen aan hun eten een aanzienlijk kleinere kans hebben op hartaandoeningen, ongeacht leefstijlfactoren en reeds bestaande ziekten. Daarbij was het verband tussen het toevoegen van zout aan voedsel en het risico op hart- en vaatziekten het sterkst onder deelnemers met een lagere sociaaleconomische status en rokers. Voor de studie gebruikten de onderzoekers gegevens van 176.570 deelnemers van de UK Biobank. De deelnemers vulden onder meer vragenlijsten in over de frequentie van het toevoegen van zout aan hun voedsel. Daarnaast kregen de onderzoekers inzage in hun medische dossiers en verzamelden ze gegevens over hartaandoeningen, ziekenhuisopnames en doodsoorzaken. Deze onderzoekers denken dat veel mensen nog te veel zout eten, doordat zij onvoldoende beseffen dat te hoge zoutinname erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Zelf denk ik dat men helemaal niet in de gaten heeft dat zij zoveel zout gebruikt. De onderzoekers concluderen dat het beste effect wordt behaald als een zoutbeperking gecombineerd wordt met een gezond eetpatroon. Wil jij ook jouw zoutinname eens onder de loep nemen? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud