Slaap je slank

Ga naar de inhoud

Slaap je slank

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 27 juli 2022
Als je slaapt, verbrandt jouw lichaam vet. Dit is te danken aan het groeihormoon. Er moet dan natuurlijk wel groeihormoon aangemaakt worden. Hoe je dit bereikt, lees je hieronder.

Groeihormoon is vooral in de nacht actief en het herstelt en repareert ons lichaam. De energie die hiervoor nodig is, haalt het groeihormoon uit de op dat moment beschikbare brandstoffen. Als je gewicht wilt verliezen, is het mooi als het lichaamsvet als brandstof wordt gebruikt. Dit lukt alleen als je bij jouw vetvoorraad kunt komen. Dit lukt als je niet te laat op de avond nog koolhydraten eet. Koolhydraten zullen namelijk als eerste verbrand worden. Het is een makkelijke en snelle brandstof voor het lichaam. Na 19.00 uur nog een koolhydraatrijke maaltijd nemen, heeft als gevolg dat het bloedsuiker spiegel stijgt. Hierdoor gaat het insulinegehalte in het bloed omhoog. Insuline is het hormoon dat de lichaamscellen het bloedsuiker op laat nemen in de cellen. Insuline blokkeert echter ook de vetverbranding voor zeker vijf uur. Het groeihormoon wordt namelijk onderdrukt door insuline. Als je te laat nog veel koolhydraten eet, is het bloedsuiker hoog en zal het lichaam dus nog insuline aanmaken als je gaat slapen. Je kunt beter kiezen voor eiwitten uit bijvoorbeeld een hand noten. Uit onderzoek is gebleken dat de eiwitten die je in de avond eet, in de nacht in de spieren worden ingebouwd. Als je in de avond beweegt, maakt jouw lichaam ook meer groeihormoon aan. Een rondje wandelen is al voldoende! Het groeihormoon wordt aangemaakt na ongeveer anderhalf uur na het inslapen. Een goede nachtrust is dan ook gunstig, want dan werkt het groeihormoon langer. Als iemand te weinig slaapt, wordt hij/zij dus sneller zwaarder. Daarbij is bekend dat slaaptekort leidt tot overeten. Dit komt doordat onze hersenen door het slaapgebrek overactief worden. Daarbij vindt er een verandering in de aanmaak van de hormonen ghreline en leptine plaats. De aanmaak van het hormoon ghreline neemt toe. Hierdoor wordt de eetlust opgewekt. Het hormoon leptine dat zorgt voor verzadiging, wordt door een tekort aan slaap juist minder aangemaakt. Het slaapgebrek zorgt voor een overschatting van het  positieve effect van eten. Vooral zoete en vette producten geven een prettig gevoel. Daarbij is overdag, door het slaapgebrek, de energie om lichamelijke inspanning te doen niet voldoende aanwezig. Een slaaptijd van zeven tot negen uur is ideaal. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud