Sommige soorten verzadigd vet zijn juist gunstig voor ons hart

Ga naar de inhoud

Sommige soorten verzadigd vet zijn juist gunstig voor ons hart

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 15 december 2021
In het verleden hanteerden wij het ezelsbruggetje verzadigd vet is verkeerd en onverzadigd vet is oké. Maar zoals al langer bekend, en nu nog weer eens bevestigd door onderzoek, zijn verzadigde vetzuren lang niet altijd slecht. Het risico op hart- en vaatziekten wordt niet beïnvloed door de totale inname van verzadigd vet.

In het epidemiologisch onderzoek, dit is een onderzoek waarbij gegevens over de spreiding van een ziekte worden beoordeeld aan de hand van risicofactoren, is de voeding van ruim 10.000 Europeanen met hart- en vaatziekten vergeleken met die van bijna 17.000 Europeanen zonder hart- en vaatziekten. De deelnemers waren afkomstig uit 9 Europese landen, waaronder Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Hoewel verzadigd vet vaak wordt afgeraden vanwege een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, hebben de onderzoekers daar geen onderbouwing voor gevonden. Het risico op hart- en vaatziekten was niet verhoogd bij mensen met een hoge inname van verzadigd vet. Ook het vervangen van verzadigd vet door enkelvoudig of meervoudig onverzadigd vet, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten niet. Enkelvoudig of meervoudig onverzadigde vetten vinden we bijvoorbeeld in oliën, noten, zaden en pitten. En dus ook in producten waarin dit verwerkt is, zoals halvarine, vloeibaar bak- en braadvet, mayonaise, fritessaus, etc. Volgens de onderzoekers hangt de link tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten af van de voedingsbron. Bij iedere verhoging van 1 energieprocent van de inname van verzadigd vet daalde het risico op hart- en vaatziekten met 13 procent als het verzadigd vet afkomstig was van vis. Eén energieprocent afkomstig van verzadigd vet betekent dan dat 1% van de totaal gegeten kcal uit de energiebron verzadigd vet komt. Bij verzadigd vet uit yoghurt daalde het risico met 7 procent en bij verzadigd vet uit kaas met 2 procent. Bij verzadigd vet uit boter ging een stijging van 1 energieprocent gepaard met een risicostijging van 2 procent en bij verzadigd vet uit rood vlees steeg het risico met 7 procent. In de praktijk betekent dit dus oppassen met roomboter en rood vlees. Rood vlees is niet alleen rundvlees, maar ook lamsvlees, varkensvlees en paardenvlees. Alleen kipfilet valt hier dus niet onder. En bij beperkt gebruik van roomboter is er toch weinig risico. Roomboter is immers een natuurproduct en als u dit vervangt door het erg bewerkte voedingsmiddel halvarine is de vraag of het risico op hart- en vaatziekten hierdoor wel lager is. Teveel bewerkte onverzadigde vetzuren geven namelijk ook een risico op hart- en vaatziekten, vanwege de ontstekingsbevorderende werking, maar dat valt buiten dit onderzoek. Zie ook mijn artikel van medio november. “Voedingsmiddelen zijn meer dan de som van hun voedingsstoffen”, zo concluderen de onderzoekers. Voedingsmiddelen bevatten verschillende voedingsstoffen en eigenschappen die van invloed zijn op het risico op hart- en vaatziekten. Als voorbeeld noemen ze kaas en yoghurt, die niet alleen verzadigd vet bevatten, maar ook vitamine K (vooral in harde kaas) en probiotica (in yoghurt). Elke voedingsstof kan een ander effect hebben op het cholesterolgehalte, bloedsuikerspiegel en ontstekingen en daarmee op het risico op hart- en vaatziekten. “Bovendien is eerder ook al aangetoond dat het ene verzadigde vet het andere niet is. Sommige soorten verzadigd vet, bijvoorbeeld uit zuivel, gaan gepaard met een verlaagd risico op een hartinfarct. Daarom is het belangrijk om niet alleen te kijken naar voedingsstoffen, maar ook naar het complete voedingsmiddel waardoor ze geleverd worden”, aldus de onderzoekers. Ik kan mij daar alleen maar bij aansluiten. Wilt u meer weten of uw voeding eens screenen? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud