Tips voor de barbeque

Ga naar de inhoud

Tips voor de barbeque

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 15 juni 2022
Deze week kreeg ik de vraag of ik nog barbecuetips heb. Het is er immers mooi weer voor! In dit artikel zet ik even de belangrijkste tips op een rijtje.

Allereerst is het belangrijk om de hoeveelheid vlees eens kritisch te bekijken. Eten we normaal gesproken (en ideaal gezien) één ons vlees per dag, nu wordt er soms zelfs een kilo vlees gegeten! Om na het barbecuen niet met een hongerig gevoel te blijven zitten, is het dus nodig om ook groenten bij het barbecueën te nemen. Je kunt de groenten aan spiesen rijgen tussen het vlees in, bv. paprika stukjes of champignons. Of een spies maken met alleen maar groenten eraan. Maar natuurlijk kunnen de groenten ook ingesmeerd met olie en kruiden op de barbecue gelegd worden. Denk hierbij aan stukjes paprika of aubergine. Mijn eigen favoriet is gekonfijte tomaat. Hierbij dompel ik de tomaten eerst onder in kokend water, zodat het velletje los laat. Dan gaan de tomaten in een ovenvast schaaltje. Ik pers een teen knoflook boven de tomaten, besprenkel ze met olijfolie en doe er wat basilicum over. Dan zet ik het schaaltje met een laagje aluminiumfolie erover op de barbecue. Na ongeveer 20 minuten op een hete barbecue zijn ze een heerlijke aanvulling op je bord, naast het stukje vlees en het stokbrood of de gepofte aardappel. Een gepofte aardappel kan ook op de barbecue worden klaar gemaakt. Een aardappel heeft wel wat langere werk om in aluminiumfolie te garen (30 minuten). Het is handig om deze als eerste op de barbecue te leggen. Vijf minuten voorgaren in de magnetron helpt ook (dan nog niet in de folie!). Prik dan wel wat gaatjes in de aardappel. Als je het dan in folie op de barbecue legt, is de aardappel veel sneller gaar. Heerlijk met kruidenboter of wat crème fraiche. Stokbrood is ook lekker, kies eens voor bruin stokbrood, dat vult beter. Als je koolhydraatarm eet, is een geroosterde koolhydraatarme boterham ook lekker. Of vraag eens aan de bakker of hij koolhydraatarm stokbrood wil maken. Beleg het stokbrood dan met pesto (dit maak je zelf met olijfolie, basilicum, geroosterde pijnboompitten en een beetje Parmezaanse kaas) of met een zelfgemaakte tapenade. Vraag ons om lekkere recepten via onderstaand mailadres. Denk ook aan een groene salade of komkommer bij de barbecue. En neem niet teveel rode saus bij het barbecueën. Rode sauzen bevatten geen vet, maar wel veel suiker. De “witte” sauzen, zoals knoflooksaus en whiskysaus zijn vaak op basis van mayonaise of fritessaus. Deze sauzen bevatten goede vetzuren. Als je ze zelf maakt met yoghurt is het sausje minder vet. Je kunt hiervoor volle of Griekse 10% vet yoghurt gebruiken. Met verse knoflook of knoflookpoeder voor knoflooksaus, verse ui voor een uiensaus, mosterd voor een mosterdsaus of kerrie voor een kerriesaus, maak je snel verschillende sausjes. Maar nu even terug naar het vlees. Als er gekozen wordt voor magere soorten vlees of voor vis komt dat de gezondheid natuurlijk ten goede. Pas wel op met gemarineerde vleessoorten. Deze worden snel zwart en dat zwarte laagje is kankerverwekkend. Wil je de recepten van tapenade of pesto ontvangen? Neem dan contact op met ons!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud