Voedingsstoffen werken net zo goed als geneesmiddelen!!!

Ga naar de inhoud

Voedingsstoffen werken net zo goed als geneesmiddelen!!!

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 27 oktober 2021
Farmacologen van de Universiteit Utrecht hebben recent een review gemaakt over de werking van voedingsstoffen op onze gezondheid. Zij constateren dat voedingsstoffen een vergelijkbare werking hebben als geneesmiddelen. Meer aandacht voor de medicinale werking van voeding kan volgens de onderzoekers helpen om veel gerichter diëten te ontwikkelen die bepaalde aandoeningen tegengaan of voorkomen.

De wetenschappers inventariseerden ruim 200 onderzoeken naar het effect van voedingsstoffen op cellen in ons lichaam. Daarbij keken ze vooral naar de manier waarop voedingsstoffen kunnen binden aan receptoren van cellen, om vervolgens reacties van het immuunsysteem te beïnvloeden. Receptoren zijn een soort deuren op de cellen die bepalen of een stof de cel in mag of ervoor zorgen dat een gewenste reactie in ons lichaam mag plaatsvinden. Veel medicijnen werken volgens dezelfde route. De cellen reageren dan bijvoorbeeld met het remmen van een ontstekingsreactie of juist met een allergische, dus ongewenste, reactie. Bij het overgrote deel van niet overdraagbare aandoeningen, zoals kanker, diabetes en hart- en longziekten, spelen ontstekingsreacties een belangrijke rol. Deze groep aandoeningen is verantwoordelijk voor ongeveer 70 procent van de sterfgevallen wereldwijd. De onderzoekers inventariseerden 15 soorten receptoren en de voedingsstoffen die daarop aangrijpen. Dit leverde een uitvoerig overzicht op van tientallen voedingsstoffen en de receptoren waarop zij aangrijpen, maar ook van de immuunreacties die zij daardoor teweegbrengen. Zo kunnen vitamines, vezels en onverzadigde vetzuren ontstekingsreacties dempen, terwijl bepaalde verzadigde vetzuren juist ontstekingsreacties bevorderen. Volgens de onderzoekers kunnen deze inzichten uiteindelijk leiden tot specifieke diëten die op maat zijn gemaakt om bepaalde aandoeningen tegen te gaan. Farmacoloog dr. Saskia Braber: “Je kunt bijvoorbeeld bij een bepaalde ziekte nagaan welke immuunreactie daarbij is betrokken. Vervolgens zoek je uit welke receptoren daarvoor verantwoordelijk zijn. En als je die receptor weet, kun je ook nagaan welke voedingsstoffen daarop aangrijpen.” Met dit onderzoek hopen Braber en collega’s een brug te bouwen tussen farmacologen en voedingsonderzoekers. Braber: “Farmacologen accepteerden lange tijd de inzichten uit voedingsonderzoek niet. Ze beschouwden voeding als een soort onoverzichtelijke brij van stoffen en substanties die allemaal een verschillende werking hebben. De laatste tijd is die visie gaan kantelen, en zien farmacologen in dat voeding wel degelijk heel specifieke medicinale effecten kan hebben.” Zelf las ik dit ook in ons vaktijdschrift van september 2021. Er is een zogenaamde Dietary Inflammatory Index (DII) opgesteld. Als sinds 2013 wordt hier onderzoek naar gedaan! Groente en fruit bevatten bijvoorbeeld bioflavonoïden, betacaroteen en polyfenolen die een beschermende werking hebben. Ook cacao, olijfolie, vis en visolie, knoflook, ui, kurkuma, tijm, oregano, gember en groene thee werken beschermend. Het veel in de voedingsindustrie gebruikte verzadigde vet palmolie, met het vetzuur palmitaat, is juist heel schadelijk. En ook suiker, vooral vloeibaar bevordert ontstekingen. Dus ook nu geldt weer dat minder bewerkt eten u fitter maakt! Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud