We eten te bewerkt. Hoe breng je jouw eetpatroon meer terug naar onze roots?

Ga naar de inhoud

We eten te bewerkt. Hoe breng je jouw eetpatroon meer terug naar onze roots?

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 17 november 2021
Onze voeding lijkt helemaal niet meer op de mix van  wild plantaardig en dierlijk voedsel die onze voorouders aten. Er waren toen bijvoorbeeld geen kunstmatige ingrediënten, geen synthetische kleurstoffen, geen antiklontermiddelen, geen conserveermiddelen en geen voedsel dat gemaakt wordt in laboratoria. Wat wij vandaag de dag eten heeft bij lange na niet de medicinale eigenschappen, vezels, voedingswaarde en voedingsstoffen van voorheen. Ook recent onderzoek bevestigt dit. Maar hoe ga je dit dan voor elkaar krijgen??

Vandaag de dag sterven er meer mensen aan overvoeding dan aan ondervoeding. Obesitas bestaat alleen bij de mens, geen ander diersoort (in het wild) heeft hier last van. Voeding wordt vandaag de dag niet meer in de keuken gemaakt, maar wel in de fabriek. We komen nu veel makkelijker aan voeding dan vroeger, maar gezonder zijn we er niet op geworden. Recent onderzoek van Wageningen University & Research,  de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Utrecht heeft aangetoond dat het voedingsaanbod in de supermarkt vooral bestaat uit producten die niet bijdragen aan een gezond voedingspatroon. Zij hebben een zogenaamde “foto van de markt” gemaakt. De onderzoekers bekeken hoe makkelijk of moeilijk het is om gezond voedsel te kiezen in supermarkten en een aantal horeca-ketens. Zij onderzochten daarbij in welke mate het assortiment en de aanbiedingen van voedingsmiddelen in de Schijf van Vijf vielen. De onderzoekers vonden de volgende voedingsadviezen gezond: veel groente en fruit, goede vetten, vis, peulvruchten, minder vlees, eieren, ongezouten noten, magere/halfvolle zuivel, volkorenbrood, volkoren graanproducten, aardappelen en water. Noot: De Schijf van Vijf raadt, helaas, volle zuivel en roomboter af. Dus deze onderzoekers ook, maar de gevonden onderzoeksresultaten zijn hier niet heel erg door beïnvloed. De “foto van de markt” die de onderzoekers hebben gemaakt van supermarkten en horeca-ketens laat voor beide branches zien dat het aanbod en de aanbiedingen vooral bestaan uit producten die niet bijdragen aan een gezond voedingspatroon. In supermarkten past circa 80 procent van het aanbod en de aanbiedingen niet in de Schijf van Vijf. De top 5 productgroepen met het hoogste aandeel producten die wel in de Schijf van Vijf vallen, bestaat uit eieren, peulvruchten, vis, fruit en groente. Maar deze beslaan samen slechts 13 procent van het gehele assortiment. In supermarkt zijn niet-alcoholische dranken, snoep en suikerwaren, alcoholische dranken, zuivel en samengestelde maaltijden het meest in de aanbieding. Kindermarketing, zoals een stripfiguur op de verpakking, wordt vooral gebruikt voor ongezonde producten: 97 procent van deze producten staat niet in de Schijf van Vijf. Van fastfoodaanbieders tot restaurants en van kiosken tot pompstations: bij de horeca-ketens valt 91 procent van het aanbod buiten de Schijf van Vijf. Van de promoties van horeca-ketens via Instagram staat 73 procent niet in de Schijf van Vijf. Verder vermelden maar een klein deel van de menukaarten in de horeca (6 procent) duidelijk de voedingswaarden van de maaltijden of producten. Bijna de helft van de horeca-ketens heeft een kindermenu, maar meestal past dat niet bij de Schijf van Vijf. Bij slechts iets meer dan de helft van de kindermenu’s zat standaard groente en fruit. Lichtpuntje: bij 65 procent van de bezochte vestigingen is het mogelijk om gratis kraanwater te bestellen, al werd dit zelden verteld. De onderzoekers vinden het belangrijk dat het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport de ontwikkelingen in de voedselomgeving gaat monitoren. Er wordt op dit moment nog te weinig aan gedaan. Om even terug te komen op onze voorouders. Zij aten ongeveer 100 verschillende planensoorten en zeker 20 verschillende diersoorten. Zo gevarieerd eten, lukt ons natuurlijk niet meer. Wat wij daarbij kwijt zijn is het eten op gevoel. Wij wisten vroeger feilloos wat goed voor ons was. Vermijden van linolzuur, geur- en smaakstoffen, smaakversterkers en fructose zal helpen om minder door te snaaien/ eten. Probeer daarbij zo min mogelijk E-nummers te gebruiken. En variatie is het toverwoord. Hoe gevarieerd eet je zelf? Wissel bijvoorbeeld af met groenten en fruit. En eet eens andere granen dan tarwe. Zelf de maaltijden bereiden, helpt zeker ook om gezonder te gaan eten. En probeer ook zoveel mogelijk lokaal en seizoensgebonden te eten.Heb je hierbij hulp nodig? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud