Zo gezond als een vis

Ga naar de inhoud

Zo gezond als een vis

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 24 augustus 2022
Als cliënten op mijn spreekuur komen en ik met hen de gebruikelijke voeding doorneem, is een van mijn vragen altijd of er ook vis gegeten wordt. Heel vaak vinden mensen het wel lekker, maar wordt er uit gewoonte voor vlees gekozen. En dat is jammer, want het eten vis kent vele voordelen ten opzichte van vlees.

De meeste Nederlanders eten dagelijks vlees. De afgelopen tijd zijn we er wel meer bewust van dat vlees tot de meest milieubelastende onderdelen van ons voedselpakket behoort. We eten gemiddeld ruim 77 kilo vlees per jaar! Dit is overigens meer dan in het verleden (in 2011 schreef ik dat we 40 kilo per jaar aten…). Als je een paar dagen van de week minder vlees eet, heeft dit ook een positieve invloed op jouw gezondheid. Vlees bevat dierlijk verzadigd vet. Een hoge inname van dit dierlijke verzadigd vet verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Daarbij verhoogt rood vlees en voorbewerkt vlees (inclusief vleeswaren) de kans op het krijgen van darmkanker. Met rood vlees wordt varkensvlees, rundvlees, kalfsvlees en lamsvlees bedoeld. Als je rood vlees afwisselt met kip, twee keer per week vis en een dagje zonder vlees, blijf je onder het advies van maximaal 500 gram rood vlees per week. Hierbij is het dan wel belangrijk dat het beleggen van het brood met vleeswaren wordt afgewisseld met kaas en ander beleg, zoals vis. De kaas mag overigens gewoon volvet zijn. De vitamine K die in de vette kaas zit, werkt beschermend tegen hart- en vaatziekten. Als je vaker vis eet, help je jouw hart- en bloedvaten om gezond te blijven. Vis bevat EPA en DHA (de zogenaamde visvetzuren). Uit eerder onderzoek is gebleken dat al een heel kleine hoeveelheid vis beschermend werkt. Bij mensen die gemiddeld 194 mg visvetzuren per dag binnen kregen, was de kans op een hartinfarct 62% lager dan bij degenen die minder dan 62 mg visvetzuren per dag gebruikten. Ook als men keek naar de exacte hoeveelheid vis die gemiddeld per dag werd gegeten, waren degenen die meer dan 14 gram vis per dag aten beter af dan zij die gemiddeld minder dan 3,3 gram vis per dag aten. Dit komt waarschijnlijk door de beschermende werking van visvetzuren op levensbedreigende hartritmestoornissen. Deze spelen vaak een rol bij het dodelijke hartinfarct.  Vette vis zoals zalm, haring, makreel, paling en sprot bevat de meeste visvetzuren. Deze vetzuren zitten nauwelijks in andere natuurlijke producten. Zeker mensen die nu niet of nauwelijks vis eten, zijn erbij gebaat vaker vis op het menu te zetten. De Gezondheidsraad raadde in het verleden aan om gemiddeld 450 milligram visvetzuren per dag te nemen. Dit is nu, om praktische redenen, bijgesteld naar 200 milligram per dag. Maar voor onze gezondheid is het veel beter om naar de 450 milligram te streven. Dit komt neer op het twee keer per week eten van vis, waarvan één keer vette vis. In Nederland wordt over het algemeen veel minder vis gegeten, namelijk nog geen 100 milligram per dag. Vaker dan twee keer per week vette vis eten levert geen extra gezondheidsvoordeel meer op. Naast de juiste vetzuren bevat vis ook voldoende én voor ons lichaam goed bruikbare eiwitten. Vis bevat ook, net als vlees, ijzer. Dit is nodig voor onder andere het transport van zuurstof in ons lichaam. Kortom meer vis eten, maakt je zo gezond als een vis. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud