Wat kunt u zelf qua leefstijl doen om het effect van Corona te verminderen?

Ga naar de inhoud

Wat kunt u zelf qua leefstijl doen om het effect van Corona te verminderen?

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 30 september 2020
Tags: Coronagezondevoeding
Deze week was er weer een persconferentie met maatregelen. Ik heb de maatregelen even op de site van de overheid nagelezen en jawel daar stonden tussen de veel gestelde vragen ook vier regels (!!!!) over hoe u uzelf weerbaar kunt maken. Tja en daar moest ik ook echt naar zoeken op de site. Persoonlijk mis ik die adviezen al vanaf het begin. U kunt namelijk veel doen om niet of minder ziek te worden als u met Corona besmet raakt.

De vier genoemde regels gaan over bewegen, voeding, alcoholgebruik en stoppen met roken. Bij de laatste twee staat een link naar een andere site om u te helpen dit voor elkaar te krijgen. Het “beweegadvies” bestaat uit het advies om een half uur per dag te bewegen. En bij het “voedingsadvies” staat op de site deze regel: “Eet gezond. Met veel fruit, groente en volkoren graanproducten”. Helaas geen verwijzing naar de diëtist. Dit advies is echt veel te summier. Hoe het ziektebeeld verloopt heeft een sterke relatie met uw immuunsysteem. Als dit goed werkt, kunnen de verschijnselen zelfs lijken op een lichte verkoudheid.

Het virus treft vooral oudere mensen en mensen met een metabole ontregeling (zoals diabetes type 2, overgewicht en hart- en vaatziekte). Deze groep mensen is overigens ook vatbaarder voor andere virussen. Vandaar ook dat zij vaak een griepprik moeten halen. Hun lichaam reageert te heftig op het virus, waardoor er ernstige complicaties kunnen ontstaan. Als we iedereen beschermen tegen besmetting door maatregelen en vaccinatie zal dat niets veranderen aan de metabole toestand van deze groep mensen. Zij blijven kwetsbaar. Ons alleen richten op preventieve maatregelen, zoals de 1,5 meter afstand, is dus zeker niet volledig. U kunt meer doen om niet ziek te worden, namelijk starten met het verminderen of voorkomen van een metabole verstoring. Hierbij zijn er een aantal hoofdpunten te benoemen. Eet om te beginnen minder of geen suikerhoudende producten. Suiker bevordert de ontstekingsgevoeligheid. Daarbij is een voeding rijk aan snelle koolhydraten verantwoordelijk voor een hogere insulinespiegel. Bij te vaak te hoge insulinespiegels is ons lichaam ook ontstekingsgevoelig. Dit houdt in dat ons immuunsysteem overbelast raakt. Normaal gesproken is het immuunsysteem in de nacht, tijdens onze slaap, actief en overdag in rust. Tenzij u natuurlijk ziek bent. Goed slapen is daarom ook heel belangrijk om uw weerstand te verhogen. In de nacht herstelt ons lichaam zich. Goed slapen heeft te maken met onze hormoonbalans en u begrijpt: ook dit heeft een relatie met voeding.

Genoemde snelle koolhydraten zitten overigens ook in witte broodsoorten, die ook als ze gekleurd zijn met moutmeel eigenlijk gewoon witbrood zijn. Volkorenproducten hebben dan de voorkeur, maar ook niet in te grote hoeveelheden. Wat wel echt héél gezond is, is het eten van groente. Groente remt ontstekingen in ons lichaam. En hierbij geldt des te meer, des te beter. Fruit heeft ook een positief effect, maar kan als u al metabool ontregeld bent, soms ook negatieve effecten geven. Dit dan met name als u fruitsuikerrijke fruitsoorten eet en ook te vaak fruit neemt.
Een ander zeer positief voedingsmiddel is vis. En dan vooral de vette soorten. De vetzuren die hierin zitten, de zogenaamde EPA en DHA, werken ontstekingsremmend. Olijfolie doet dit overigens ook. En gember, groene thee en kurkuma om er nog maar een paar te noemen. Het vermijden van pakjes en zakjes en het gebruiken van kruiden en specerijen is dus echt een aanrader. Een dagje zonder vlees of kiezen voor “wild” vlees, dus vlees dat buiten heeft gelopen, is ook een aanrader. Voor ons zelf is bewegen, bij voorkeur lekker in de natuur, ook een aanrader. Juist buiten kunt u ook ontspannen en stress verlagen.

Er is nog veel meer te vertellen. Bent u nieuwsgierig geworden? Maak dan eens een afspraak!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud