Alles of niets

Ga naar de inhoud

Alles of niets

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 6 januari 2021
Het nieuwe jaar is van start en dus voor velen tijd voor goede voornemens. Gewichtsverlies staat altijd bovenaan de lijstjes. Maar waarom wilt u zo graag gewicht verliezen? Is dit omwille van uw uiterlijk of voor uw gezondheid? En gaat u dan net als de rest van Nederland er weer helemaal voor, om dan binnen een maand weer te stoppen met de afslankpoging… Waarom is het altijd alles of niets?

Hollen of stilstaan, zo gaat het vaak bij die goede voornemens. En soms ook zelfs letterlijk. Want gewichtsverlies lukt natuurlijk alleen maar als u er voldoende bij beweegt. Dus dat moet fanatiek, snel en vaak. Van niet bewegen naar dagelijks bewegen. Van wandelen naar hardlopen. Van snoepen en snaaien naar het eten van blaadjes sla. Van het “drinkgelag” met de kerstdagen naar dry januari. Waarom altijd zo onwijs fanatiek? Wat is er mis met in kleine stappen naar een nieuw eetpatroon, dat u voor de verandering wél kunt volhouden in heel 2021 en ver daarna? Wie kan er een eetpatroon volhouden zonder ook maar iets lekkers in dit eetpatroon? En natuurlijk groente, fruit, noten en vis zijn ook lekker. Maar ik bedoel met lekkers in dit verband “foute” dingen als koekjes, chocolade, chips en taart. Maar ook een witte boterham met volvette kaas, gekookte aardappelen, vleeswaren, slagroom en al die dingen die volgens u “fout” zijn, omdat u dat ergens gelezen heeft. Mijn ergernis is juist al die onzin die overal wordt verkondigd over wat gezond eten is en zou moeten zijn. Natuurlijk sta ik achter een nieuw voedingspatroon met minder suiker en minder bewerkt eten. Soms is dat ook echt een noodzaak om iets te bereiken. Maar niet voor uw hele leven. Het kan vaak tijdelijk streng en dan naar een haalbaar eetpatroon voor de rest van uw leven. Maar het kan ook juist andersom. Rustig aan sleutelen aan de minder handige eetgewoonten (en vergeet ook bewegen, slapen en stress niet in dit verhaal) om zo uiteindelijk bij een mooi, vol te houden nieuw eetpatroon te komen. Dat bij u past en “eigen” is. Geduld, dat is wat wij hiervoor nodig hebben. Geduld en vertrouwen in u zelf én in uw lichaam. Uw lichaam moet ook tijd krijgen om te wennen aan de nieuwe situatie. Ik las een vergelijking met een plant. Die kun je ook niet eerst veel mest geven en dan vervolgens lange tijd niets en verwachten dat het een mooie, gezonde plant blijft. Vergeet de plant vooral geen water te geven. Mm, we geven ons zelf bijna geen water meer. Wel frisdrank, koffie, thee, vruchtensap. Handig? Niet echt. Mest: dat zijn de overschotten met de feestdagen. Maar eigenlijk niet alleen dan. Velen van ons eten dagelijks overschotten aan bewerkt voedsel. En dan opeens is het 1 januari en eten we helemaal niets meer. Vreemd hoor dat u het niet volhoudt. Zwak hoor. Ach, het lukt u toch niet, waarom zou u ermee doorgaan? Gelukkig is het alweer bijna 1 februari. Dan kunt u weer stoppen met de goede voornemens! Jippie, de overschotten lonken weer. Wilt u het vanaf nu toch iets anders doen dan de rest van Nederland? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud