Een korreltje zout teveel
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 17 maart 2021
De Nierstichting heeft onlangs de
campagne “Neem jij je gezondheid met een korreltje zout?” gelanceerd. Uit
marktonderzoek in opdracht van de Nierstichting blijkt namelijk dat bijna alle
Nederlanders te veel zout eten. En dat terwijl de meeste mensen denken dat dit
vooral voor anderen geldt. Tijd voor actie dus.
Genoemd onderzoek werd
onder 414 Nederlanders uitgevoerd. Er werd gevraagd naar hun kennis over zout,
maar ook over de eigen zoutconsumptie. Hieruit bleek dat zo’n 85 procent van de
Nederlanders meer dan de maximale hoeveelheid van 6 gram zout per dag
binnenkrijgt. Het gemiddelde ligt rond de 9 gram. Ongeveer 84 procent van de
ondervraagden denkt dat mensen teveel zout eten, maar slechts 16 procent denkt
dat hij/ zij dat zelf doet. Opvallend. Waarschijnlijk komt dit ook doordat
mensen bij zout denken aan het zout dat zij zelf aan het eten toevoegen. Hier
gaat het dus mis, want 80 procent van onze zoutinname komt uit bewerkte
voedingsmiddelen. En maar 20 procent voegt
men dus zelf toe. Uit dit onderzoek blijkt dat veel mensen niet goed weten waar
zout in zit. Vooral chips en zoutjes, smaakmakers zoals bouillon,
maaltijdsauzen en kant-en-klare soepen en kant-en-klare maaltijden werden als
bronnen van veel zout opgenoemd. Gewone voedingsmiddelen zoals brood, kaas,
vlees(waren), (toast)salades en vleesvervangers worden niet genoemd. Veel
mensen beseffen daardoor niet dat ze te zout eten. “Een pistoletje gezond
klinkt wellicht als een verantwoorde lunch. Een soepje en een Griekse salade
erbij, en mensen denken helemaal goed bezig te zijn”, aldus programmamanager
preventie Annemiek Dorgelo van de Nierstichting. “Toch is de zouttaks, de
maximale hoeveelheid zout die nog gezond is voor je nieren, dan al bijna bereikt.”
Een te hoge zoutinname kan de bloeddruk verhogen en nierschade veroorzaken.
Ruim 10 procent van de bevolking heeft al chronische nierschade. “Het minderen
van de zoutconsumptie naar de 6 gram per dag helpt de bloeddruk verlagen,
beschermt de (resterende) nierfunctie en zorgt dat medicijnen beter werken”,
aldus de Nierstichting. Om mensen meer
bewust te maken van hun zoutinname heeft de Nierstichting een aantal tools
ontwikkeld. Op www.nierstichting.nl vindt u onder andere
een zoutquiz, een zoutmeter en een zoutvergelijker. Handige tools om naar te
kijken om ook uw dagelijkse zoutinname eens onder de loep te nemen. Wellicht
kunt u door minder zout te eten uw bloeddruk medicatie beter laten werken of,
nog beter, verminderen of zelfs laten staan! Het is trouwens ook de moeite
waard om te vergelijken. Eenzelfde product van merk x of y kan enorm in zout
verschillen. En vergeet ook uw vochtinname niet. Te weinig drinken werkt ook
bloeddruk verhogend. En hierbij heb ik het natuurlijk niet over koffie of cola
maar over gewoon water…Wilt u meer weten of eens een afspraak maken om uw
zoutinname te laten berekenen? Neem dan contact met ons op!