Gezonde voeding is écht duurder dan ongezonde voeding

Ga naar de inhoud

Gezonde voeding is écht duurder dan ongezonde voeding

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 2 juni 2021
In de Leeuwarder courant van vrijdag 28 mei stond een artikel over de prijs van gezonde voeding ten opzichte van ongezond eten. Ook zonder het artikel te lezen, weet u het antwoord al. Ongezonde voeding is goedkoper geworden en gezond eten duurder.

 
De prijzen voor gezonde voeding namen tussen 2010 en 2020 met 21 procent toe. Ongezonde voeding werd in deze periode juist 15 procent goedkoper! Dit blijkt uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Voedingscentrum. Over het geheel gezien nam de prijs van voeding toe met 18 procent. De gemiddelde prijsdaling van ongezond eten komt vooral doordat ijs en snoep veel goedkoper zijn geworden. Suiker, sauzen en dressings werden iets duurder en vleesproducten stegen bovengemiddeld (30 procent). Opvallend is dat roomboter in prijs is gestegen met 66 procent. Dat was mij ook al opgevallen. Waarschijnlijk komt dat omdat eigenlijk alle voedingsdeskundigen, behalve de aanhangers van het Voedingscentrum, roomboter een prima product vinden. Het is immers onbewerkt en puur! Hier ben ik overigens zelf ook van overtuigd. Collega Harriët Verkoelen laat in haar nieuwste boek een heel mooi schema zien, waarin te zien is hoeveel hulpstoffen (o.a. hexaan, fosfaat, natriumhydroxide, vitamines en mineralen die verdwijnen tijdens het maken aanvullen) en stappen (o.a. oplosmiddel toevoegen, deguming, ontzuren, bleken, filteren, verharden) er nodig zijn om halvarine of margarine te maken… Bij de gezonde voeding zijn ook eieren en melk duurder geworden, met 47 en 43 procent. Over ei valt iets soortgelijks te zeggen als over roomboter. Mag ook niet van het Voedingscentrum, maar is een supermooi product. Met choline erin, waar onze hersenen echt heel blij van worden… Dit beginnen ook steeds meer mensen te begrijpen. Ook vis, kip en fruit werden flink duurder. Groenten vielen mee, maar 6 procent. En dat terwijl ik het gevoel heb dat hier ook een behoorlijke prijsstijging was de afgelopen jaren. Hopelijk wakkert de uitkomst van dit onderzoek de discussie aan om hier iets aan te gaan doen. Vorige week schreef ik immers over het team van specialisten dat zich hard maakt om ons eten weer gezonder te maken. En recent kwam uit onderzoek dat de Nederlander nog steeds teveel suiker en zout binnen krijgt. Gemiddeld krijgt een volwassene nu dagelijks 0,5 gram zout en 7,5 gram suiker minder binnen dan voordat er, te vrijblijvende, afspraken met de voedingsindustrie werden gemaakt (in 2014). Dat schiet nog niet echt lekker op. De veranderingen in zout zijn vooral te zien bij brood, vlees, kaas en soep. De hoeveelheid suiker is vooral verminderd in frisdranken en in mindere mate in melkproducten. Toch ziet onze overheid af van stappen om hier nu duidelijker regels voor te maken. Volgens het CBS geven wij gemiddeld 12,8 procent van ons inkomen uit aan voeding en dranken voor thuisgebruik. In verhouding is dit niet heel veel, maar dit is al jaren redelijk stabiel. De Nederlander denkt overigens 24 procent aan eten uit te geven. Dus wellicht is het toch de moeite waard om gezondere, duurdere producten te kopen. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud