Hoe voorkom je gewichtsstijging na bewust gewichtsverlies?
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 16 juni 2021
Op 10 juni vond het VoedingNL21 congres
“Vet en metabole gezondheid” plaats. Uit dit congres kwam de conclusie dat een
eiwitrijke, koolhydraatarme voeding gewichtstoename, na bewust gewichtsverlies
voor een derde kan verminderen. Veel mensen die (snel) afvallen, komen immers
ook weer aan.
Als mensen gewicht zijn
verloren, is er daarna vaak sprake van gewichtstoename. Dit scheelt enorm per
persoon. Sommige mensen komen weer net zoveel kilo’s aan als ze verloren
hebben. En sommige mensen krijgen zelfs “bonuskilo’s”. Zij worden dus zelfs
zwaarder dan hun aanvangsgewicht!!!
Prof. dr. Marleen van Baak (emeritus hoogleraar fysiologie van obesitas
vaan Universiteit Maastricht) deed onderzoek naar de verschillen. Zij keek wat
er gebeurde met het vetweefsel als iemand gewicht verliest. Van Baak ontdekte
dat het kleiner worden van de vetcellen bij afvallen, leidt tot stressreacties
en inflammatie in de vetcellen. Inflammatie wil zeggen dat het immuunsysteem
wordt aangezet. Hierdoor neemt de capaciteit om vet op te nemen toe. Dus bij
gewoon eten wordt het lichaam klaar gemaakt om weer vet op te nemen in de
vetcellen. Van Baak ontdekte ook dat het herstellen van stressreacties in de
vetcellen verschilt tussen mensen. Mensen met meer tekenen van stress in de
vetcellen, bleken ook degene te zijn die het meest in gewicht aankwamen na
afvallen. En mensen waarvan de vetcellen snel herstellen van stress, blijken
juist beter op gewicht te blijven. Dit resultaat betekent dat je kunt
voorspellen wie na gewichtsverlies weer aankomt en wie niet. Het even het
testen van “stressreacties in vetcellen“ is nog niet beschikbaar voor de
dagelijkse praktijk. Daarbij is het ook niet duidelijk hoe stress en
inflammatie in vetcellen en het herstel daarvan is te beïnvloeden. Persoonlijk
denk ik dat gezond onbewerkt eten hier een grote rol bij speelt. Net als
voldoende bewegen en goed slapen. Van Baak heeft ook gekeken naar goede
strategieën voor gewichtsbehoud na afvallen. Zij heeft verschillende
voedingsfactoren onder de loep genomen, van vezels tot groene thee en van de glycemische
index tot geconjugeerd linolzuur (CLA). De glycemische index geeft de snelheid
van het stijgen van het bloedglucose aan na een maaltijd en CLA is een stof
waarvan beweert wordt dat het gewichtsverlies bevordert. Van Baak concludeert
dat een eiwitrijke voeding (waarbij ongeveer een kwart van de energie uit eiwit
wordt gehaald) gepaard gaat met minder gewichtstoename. Volgens haar kan circa
een derde van de gewichtstoename hiermee worden voorkomen. Eten volgens de
Schijf van Vijf houdt overigens ongeveer een tiende deel energie uit eiwit aan…
Een eiwitrijke, vetarme voeding heeft hierbij minder effect dan een eiwitrijke,
koolhydraatarme voeding. Dit klopt weer helemaal bij de inflammatietheorie,
want het hormoon insuline bevordert dit immers ook. En insuline stijgt bij het
eten van koolhydraten. En ja die zitten juist in die vetarme, bewerkte voeding…
Dus de conclusies van Van Baak zijn helemaal niet nieuw, maar kennelijk wel
voor de volgers van het congres. De rol van beweging is volgens Van Baak alleen
overtuigend aangetoond bij gewichtsverlies. Er zijn wel aanwijzingen dat het
ook het geval is bij gewichtsbehoud, maar daar is nog geen sluitend bewijs
voor. Dit is ook weer vreemd, want bewegen heeft ook een heel positief effect
op het verminderen van inflammatie. Beweging heeft wel meerdere
gezondheidseffecten, zoals verlagen van het risico op hart- en vaatziekten en
dementie, en zou volgens Van Baak daarom altijd onderdeel van de adviezen bij
overgewicht moeten zijn. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op!