Jodium meer dan nodig
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 14 april 2021
Recent las ik een artikel waarin staat
dat zes miljoen mensen in Nederland een jodiumtekort hebben. Jodium is een zeer
belangrijk spoorelement. Iedere cel in ons lichaam bevat en gebruikt jodium. Bij
een jodiumgebrek gaan veel processen in uw lichaam minder goed werken.
Ons lichaam heeft maar
een kleine hoeveelheid jodium per dag nodig. Jodium is onder andere nodig voor
de vorming van hormonen in de schildklier. Deze hormonen spelen een rol bij de
uitwisseling van energie in het lichaam en hebben invloed op de
ruststofwisseling en de groei. De ruststofwisseling is het energieverbruik van
het lichaam in rust. Daarnaast is jodium nodig voor cognitieve functies
(functies betreffende leren, nadenken, concentreren, onthouden), neurologische
functies (functies op het gebied van onze zenuwen), het vrijmaken van energie
in ons lichaam en het behoud van een gezonde huid en slijmvliezen. Jodium werkt
ook als antioxidant. Dit houdt in dat het schadelijke en ontstekingsbevorderende
stoffen die in ons lichaam ontstaan, onschadelijk kan maken. Jodium is een
essentieel spoorelement. Dit betekent dat het lichaam deze stof niet zelf aan
kan maken. Zeewater, aarde en drinkwater kunnen jodium bevatten. Uit deze
bronnen kan jodium worden opgenomen door vissen en groenten. Ook eieren, melk
en melkproducten bevatten jodium. Omdat de hoeveelheid jodium in
voedingsmiddelen vrij laag is, werd het tot 2009 toegevoegd aan bakkerszout.
Daarbij zit jodium ook in Jozo zout. Het gebruik van bakkerszout en het
toevoegen van jodium aan het Jozo keukenzout is niet meer verplicht. Als er
jodium is toegevoegd, staat dit op het etiket vermeld. Door de huidige trend om
minder brood te eten, laat men brood steeds vaker staan. Of we nemen crackers
of beschuiten ter vervanging. Maar deze bevatten vaak geen jodium. Ook
biologisch brood bevat vaak geen jodiumhoudend zout maar zeezout. De minimale
hoeveelheid jodium die wij dagelijks nodig hebben is 150 microgram per dag.
Zonder brood is dit moeizaam om binnen te krijgen. Een tekort aan jodium wordt
pas na jaren zichtbaar, omdat de schildklier over een grote voorraad beschikt.
Bij een tekort aan jodium gaat de schildklier langzamer werken en zwelt op. Dit
wordt 'krop' (struma) genoemd. Gevolgen zijn vertraging van het
reactievermogen, vermindering van het denkvermogen en het vasthouden van vocht.
Bij kinderen kan een tekort aan jodium leiden tot een achterstand in de
lichamelijke en geestelijke groei. In eerste instantie is een jodiumtekort echter lastig te herkennen omdat de symptomen
erg algemeen zijn zoals koude handen en voeten, een droge huid, droge en
breekbare haren, breekbare nagels, haaruitval, een hese of krakende stem,
vermoeidheid, lusteloosheid, traagheid in denken en handelen, een verhoogd
cholesterolgehalte, spierzwakte en spierkramp, gezwollen ogen, een pafferig
gezicht, abnormale gewichtstoename door een tragere stofwisseling,
verstopping, een tragere hartslag,
geheugenverlies, concentratiestoornissen, somberheid, depressiviteit, een
verminderd libido, vasthouden van vocht en doofheid. Om meer jodium binnen te
krijgen is zeewier veiliger dan bijvoorbeeld kelp. Maar u kunt het ook met meer
“gewone” voedingsmiddelen binnen krijgen. Zo bevat een theelepel gejodeerd zout
41 microgram, een gemiddeld stukje vis 70 microgram, een snee brood 25
microgram, een ei 20 microgram, een glas melk 3 microgram, een plak vleeswaren
1 microgram en een opscheplepel groente 1 microgram jodium. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op!