Kinderen eten teveel sterk bewerkte producten

Ga naar de inhoud

Kinderen eten teveel sterk bewerkte producten

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 18 augustus 2021

Uit een studie, gepubliceerd in JAMA (een Amerikaans geneeskundig tijdschrift), blijkt dat Amerikaanse kinderen gemiddeld 67 procent van hun energie-inname halen uit sterk bewerkt voedsel. Ik verwacht dat de getallen, als zij hier in Nederland worden gemeten, er niet veel anders uit zien.

De Amerikaanse studie gebruikte gegevens van 33.795 Amerikaanse jongeren tussen de 2 en 19 jaar oud. Tussen 1999 en 2018 steeg het aandeel van calorieën uit sterk bewerkte producten, ook wel ultra-processed foods genoemd, van 61,4 procent naar 67 procent. Het aandeel aan onbewerkt voedsel daalde van 28,8 procent naar 23,5 procent. De rest van de energie, hiermee wordt de dagelijkse inname van calorieën bedoeld, kwam uit licht bewerkte producten. Lees voor verder uitleg van deze begrippen verder in dit artikel. De inname uit onbewerkte producten is dus slechts 23,5 procent. Hieronder vallen voedingsmiddelen als groente, fruit, eieren, noten, vlees, vis, zilvervliesrijst en aardappelen. De grootste stijging was te zien in de categorie fastfood en kant-en-klaar maaltijden, zoals burgers en diepvriespizza’s: van 2,2 procent van de calorieën naar 11,2 procent van de calorieën. Daarna kwamen de zoete snacks en toetjes. Er was ook positief nieuws te melden. Er was een daling in de calorieën uit gezoete dranken. Deze ging van 10,8 procent naar 5,3 procent van de totale hoeveelheid energie. Het opleidingsniveau van de ouders en het gezinsinkomen had geen invloed op de voedselkeuzes. Het lijkt er dus op dat sterk bewerkt voedsel gegeten wordt door alle Amerikaanse kinderen in alle lagen van de bevolking. Ultra-processed foods bevatten in het algemeen een hoog percentage koolhydraten en suikers, een hoog gehalte aan zout en vet, weinig eiwitten en nauwelijks vitamines, mineralen en vezels. Het kost ons lichaam wel meer vitamines en mineralen om het voedsel om te zetten in energie. Onderzoek laat zien dat sterk bewerkt voedsel het risico op overgewicht en ziektes vergroot. In 2017 schreef ik hier ook een artikel over naar aanleiding van een onderzoek in Nederland, indertijd uitgevoerd door voedselwaakhond Foodwatch. Zij gaven toen aan dat in Nederland het assortiment in de supermarkt ruim 70 procent uit sterk bewerkte voedingsmiddelen bestaat. Slechts 16 procent van de producten was toen vers, onbewerkt of licht bewerkt voedsel. Om de mate van bewerking te bepalen is indertijd gebruik gemaakt van de 4 categorieën van het door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ontwikkelde systeem. Hierbij is categorie 1. Vers onbewerkt of licht bewerkt voedsel, zoals al eerder genoemde producten als verse groente, fruit, eieren en melk. Categorie 2. bestaat uit voeding met bewerkte ingrediënten als zout en olie. Categorie 3. bestaat uit bewerkt voedsel zoals kaas, brood, fruit/groenteconserven, geconserveerde vis en ham en categorie 4. bestaat uit sterk bewerkt voedsel als chips, hamburgers, ontbijtgranen, soep, kant- en klare maaltijden, frisdrank en toetjes. De WHO, het Voedingscentrum en vele wetenschappers waarschuwden toen al voor het overdadige aanbod van sterk bewerkte voedingsmiddelen. Ultra-processed foods zijn voedingsmiddelen die hypersmakelijk en zelfs verslavend dan wel quasi-verslavend lekker zijn. Moeilijk om eraf te blijven dus. Alle bewerkingen helemaal mijden is onmogelijk en ook niet nodig. Wilt u eens kijken naar de voeding van u en/of uw kinderen? Maak dan eens een afspraak met ons!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud