Koolhydraatrijk eten is beter??
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 3 februari 2021
Op de nieuwssite
van de NRC las ik de resultaten van een nieuwe studie die gepubliceerd is
Nature Medicine. Hierin kregen 20 personen afwisselend een dieet met weinig en
veel koolhydraten. De resultaten waren verrassend.
Elf mannen en negen vrouwen zonder diabetes, maar met overgewicht, zaten
vier weken in een kliniek van de National Institutes of
Health Clinical Center in Bethesda. De ene groep kreeg eerst twee weken een plantaardig, vetarm
dieet en daarna twee weken een dierlijk, koolhydraatarm dieet. De andere groep
kreeg het andersom. Zij kregen drie
maaltijden per dag met tussendoortjes. De deelnemers mochten zoveel eten als ze
wilden. Het plantaardige dieet bevatte 10,3 procent vet en 75,2 procent
koolhydraten. Het dierlijke dieet bestond uit 10 procent koolhydraten en 75,8
procent vet. Beide diëten bevatten evenveel zetmeelarme groenten, zoals tomaat
en spinazie. Het aangeboden eten bevatte ook evenveel eiwit (14 procent). De
deelnemers kregen bijna geen fabrieksproducten voorgezet. Na vier weken bleek
dat alle “planteneters” (laag vet, koolhydraatrijk) per
dag gemiddeld 690 kcal minder hadden gegeten dan de “vleeseters” (laag koolhydraten, vetrijk). Zij kregen bovendien meer
(gezonde) vezels binnen en ze deden langer over een maaltijd. De twee groepen
rapporteerden geen verschil in trek, verzadiging en eetgenot. In de laag vet weken
aten ze bijvoorbeeld zoete aardappel, kikkererwten, broccoli en sinaasappel.
Een maaltijd met weinig koolhydraten kon bestaan uit geroerbakte
biefstukreepjes met bloemkoolrijst. De onderzoekers zagen twee belangrijke
verschillen: de mensen die weinig vet en veel koolhydraten aten, hadden hogere
insuline- en bloedsuikerspiegels. Daarbij verloren beide groepen lichaamsvet.
Volgens onderzoeken Kevin Hall betwist het resultaat het idee dat
koolhydraatrijk voedsel ertoe leidt dat mensen te veel eten. Beide diëten leiden
tot gewichtsverlies. Het effect op de lange termijn, is niet duidelijk. Mijns inziens is het krijgen van hogere
insuline- en bloedsuikerspiegels op termijn niet echt gunstig. Dat beide
groepen afvielen komt volgen mij door het feit dat er bijna geen
fabrieksvoedsel werd gegeten. Koolhydraatrijk eten uit de natuur, zoals
groente, knollen en peulvruchten kan immers niet slecht zijn. Met een beperkte
hoeveelheid volkorengranen, fruit en aardappelen is een voeding wel
koolhydraatrijk maar veel minder belastend dan een koolhydraatrijke voeding
zoals de meeste mensen nemen met veel snacks (hartig en zoet) en frisdrank.
Onderzoeker Kevin Hall deed hier al eerder onderzoek naar. Uit dit onderzoek
bleek dat mensen
van ultrabewerkt voedsel meer calorieën eten dan van onbewerkt, zelfbereid
eten. Hall zei verder ook iets heel wezenlijks: “Het dieet dat werkt, is het
dieet dat je volhoudt.” Persoonlijk zou ik liever het woord dieet vervangen
door gezonde leefstijl, oftewel minder bewerkt eten, meer bewegen, niet teveel
stress en goed slapen! Onze slogan is niet voor niets “Het beste dieet is geen
dieet” omdat het gaat om een nieuw eet- en leefpatroon dat u kunt volhouden.
Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op!