Koolhydraatrijk eten is beter??

Ga naar de inhoud

Koolhydraatrijk eten is beter??

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 3 februari 2021
Op de nieuwssite van de NRC las ik de resultaten van een nieuwe studie die gepubliceerd is Nature Medicine. Hierin kregen 20 personen afwisselend een dieet met weinig en veel koolhydraten. De resultaten waren verrassend.

Elf mannen en negen vrouwen zonder diabetes, maar met overgewicht, zaten vier weken in een kliniek van de National Institutes of Health Clinical Center in Bethesda. De ene groep kreeg eerst twee weken een plantaardig, vetarm dieet en daarna twee weken een dierlijk, koolhydraatarm dieet. De andere groep kreeg het andersom.  Zij kregen drie maaltijden per dag met tussendoortjes. De deelnemers mochten zoveel eten als ze wilden. Het plantaardige dieet bevatte 10,3 procent vet en 75,2 procent koolhydraten. Het dierlijke dieet bestond uit 10 procent koolhydraten en 75,8 procent vet. Beide diëten bevatten evenveel zetmeelarme groenten, zoals tomaat en spinazie. Het aangeboden eten bevatte ook evenveel eiwit (14 procent). De deelnemers kregen bijna geen fabrieksproducten voorgezet. Na vier weken bleek dat alle “planteneters” (laag vet, koolhydraatrijk) per dag gemiddeld 690 kcal minder hadden gegeten dan de “vleeseters” (laag koolhydraten, vetrijk). Zij kregen bovendien meer (gezonde) vezels binnen en ze deden langer over een maaltijd. De twee groepen rapporteerden geen verschil in trek, verzadiging en eetgenot. In de laag vet weken aten ze bijvoorbeeld zoete aardappel, kikkererwten, broccoli en sinaasappel. Een maaltijd met weinig koolhydraten kon bestaan uit geroerbakte biefstukreepjes met bloemkoolrijst. De onderzoekers zagen twee belangrijke verschillen: de mensen die weinig vet en veel koolhydraten aten, hadden hogere insuline- en bloedsuikerspiegels. Daarbij verloren beide groepen lichaamsvet. Volgens onderzoeken Kevin Hall betwist het resultaat het idee dat koolhydraatrijk voedsel ertoe leidt dat mensen te veel eten. Beide diëten leiden tot gewichtsverlies. Het effect op de lange termijn, is niet duidelijk.  Mijns inziens is het krijgen van hogere insuline- en bloedsuikerspiegels op termijn niet echt gunstig. Dat beide groepen afvielen komt volgen mij door het feit dat er bijna geen fabrieksvoedsel werd gegeten. Koolhydraatrijk eten uit de natuur, zoals groente, knollen en peulvruchten kan immers niet slecht zijn. Met een beperkte hoeveelheid volkorengranen, fruit en aardappelen is een voeding wel koolhydraatrijk maar veel minder belastend dan een koolhydraatrijke voeding zoals de meeste mensen nemen met veel snacks (hartig en zoet) en frisdrank. Onderzoeker Kevin Hall deed hier al eerder onderzoek naar. Uit dit onderzoek bleek dat mensen van ultrabewerkt voedsel meer calorieën eten dan van onbewerkt, zelfbereid eten. Hall zei verder ook iets heel wezenlijks: “Het dieet dat werkt, is het dieet dat je volhoudt.” Persoonlijk zou ik liever het woord dieet vervangen door gezonde leefstijl, oftewel minder bewerkt eten, meer bewegen, niet teveel stress en goed slapen! Onze slogan is niet voor niets “Het beste dieet is geen dieet” omdat het gaat om een nieuw eet- en leefpatroon dat u kunt volhouden. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud