Niet alcoholische leververvetting

Ga naar de inhoud

Niet alcoholische leververvetting

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 29 mei 2024
Al eerder schreef ik over de lever. Steeds meer mensen blijken een vervette lever te hebben die niets te maken heeft met overmatig alcoholgebruik. De ernst hiervan is voor velen niet echt duidelijk.

Onze lever staat in dienst van onze hersenen. De belangrijkste taak is het op peil houden van het bloedsuiker. Onze hersenen gebruiken 25% van alle koolhydraten die wij eten. De koolhydraten worden in de darmen omgezet in suiker en gaan dan rechtstreeks naar de lever. De lever zorgt voor de verdere verdeling. Als we weinig eten, zorgt de lever ervoor dat het bloedsuiker toch op peil blijft. Dit gebeurt ook in de nacht als wij niet eten. Bij iemand met type 2 diabetes kan het bloedsuiker soms in de ochtend te hoog zijn. Dit komt doordat onze lever dan in de nacht suiker uit de levervoorraad (glycogeen genoemd) in het bloed heeft gebracht. Bij gezonde personen wordt dit suiker goed in de lichaamscellen opgenomen om te herstellen van de dag. Bij mensen met type 2 diabetes, maar ook bij mensen met overgewicht, gaan de lichaamscellen minder makkelijk open en stijgt het bloedsuiker hierdoor. Ook stijgt dan het hormoon insuline in het bloed. Als we alcohol drinken, gaat de lever zo snel mogelijk deze gifstof afbreken. Hierdoor daalt het bloedsuiker en krijgen wij trek. De energie die vrijkomt bij de alcoholverbranding moet door de lever worden opgeslagen. Teveel energie in de lever laat de lever vervetten. Dit gebeurt bij alcoholmisbruik, maar ook bij het eten van teveel suiker en door het eten van teveel fructose. Fructose kan alleen door de lever verwerkt worden. Vooral fructose uit de voedingsindustrie en fructose uit suiker geeft problemen omdat er in een keer heel veel te verwerken is. Fructose uit fruit is nauwelijks belastend omdat het vezels bevat. Fructose uit teveel vruchtensap belast de lever wel. Suiker bestaat uit fructose en glucose. Glucose kan ook door andere lichaamscellen gebruikt worden als energiebron. Bij teveel suiker en fructose slaat de lever deze op als reservestof glycogeen of als vet. Als dit te lang aanhoudt, gaan cellen in de lever ontsteken. Zij gaan stuk en er ontstaan littekens. Dit proces heet leverfibrose. Dit is gelukkig nog omkeerbaar. Onze lever gaat ook stuk als er teveel insuline in het lichaam is (zie hierboven). De lever is een zeer belangrijk orgaan. Het krijgt vanuit de darmen onze voedingsstoffen aangevoerd: de net verteerde eiwitten, vetten en koolhydraten. De lever maakt van de verteerde eiwitten (aminozuren) lichaamseiwitten die allemaal een eigen functie hebben. De lever maakt bijvoorbeeld plasmaeiwitten en stollingsfactoren, zodat je niet dood bloedt bij een wond. De afgebroken vetzuren gebruikt de lever onder andere om cholesterol te maken. Cholesterol zorgt voor de stevigheid van de celwanden van onze lichaamscellen en is nodig voor de aanmaak van een deel van onze hormonen. Daarbij is het nodig bij de aanmaak van gal en beschermt het onze zenuwen. De lever kan giftige stoffen afbreken, alcohol is slechts één van deze giftige stoffen. Ook bijvoorbeeld medicijnen moeten afgebroken worden in de lever. De lever slaat ook vitamines en ferritine (dit is een eiwit dat zorgt voor de binding van ijzer aan de rode bloedcellen) op. En ook maakt de lever gal, waarin wij stoffen kunnen uitscheiden als bilirubine (afbraakproduct van onze rode bloedcellen), galzouten en cholesterol. Gal komt via galwegen in onze darmen uit en helpt bij de vertering van vetzuren in onze darmen. De bruine kleur van onze ontlasting ontstaat overigens door bilirubine. Een vaak niet bekende taak van de lever is de rol die het speelt bij gewichtsverlies. Bij het afbreken van ons vetweefsel komen ook schadelijke stoffen vrij. Als de lever deze niet goed kan afbreken, zal het afvallen niet lukken. Voldoende water, stoffen uit groenten en bewegen helpen de lever bij het ontgiften. Bij schade aan de lever kunnen alle beschreven taken niet meer goed uitgevoerd worden en overleef je het uiteindelijk niet. Dus eens kritisch kijken naar stoffen waarmee je jouw lever belast, is dus zo gek nog niet. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!  


© 2024 Libra voeding en coaching BV
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Wilheminaoord.
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Kootstertille, Leeuwarden, Makkum, Noordwolde, Nij Beets, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Groningen: Ter Apel.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud