Wat heeft u op uw lever?
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 13 januari 2021
Dry januari, u vast niet onbekend, als
reactie op de maand december is echt geen slecht idee. Dit houden de artsen van
het Radboud UMC ons voor in een bericht op internet van het Algemeen Dagblad. Uw
lever is er blij mee. Maar staat u er sowieso wel eens bij stil wat uw lever
allemaal voor u doet??
De artsen, psychiater Arnt Schellekens en leverarts Eric
Tjwa, beiden van het Radboudumc in Nijmegen deden eind 2016
onderzoek naar de effecten van een maand zonder alcohol bij matige drinkers. De
gezondheidswinst van een maand zonder alcohol heeft een positief effect op
zowel uw brein als uw lever. Het positieve effect op uw brein is een fitter
gevoel en beter slapen. Daarbij zagen de onderzoekers afname van het buikvet en
een daling van het cholesterolgehalte in het bloed. Vooral het “slechte”
LDL-cholesterol daalde bij het stoppen met drinken. Het positieve effect op uw
lever is herstel van dit orgaan. Door het drinken van alcohol gaat uw lever
eerst vervetten. Later gaan de cellen in uw lever stuk en ontstaan er
littekens. Dit proces heet leverfibrose. Dit gebeurt al bij het dagelijks
gebruik van vier tot zes alcoholische consumpties. Voor velen van ons is dat
zeker onze dagelijks consumptie!! Na het ontstaan van leverfibrose kan de lever
ook gaan verschrompelen, dit wordt levercirrose genoemd. Gelukkig kan onze
lever in het stadium van leverfibrose nog herstellen en tot 70% van zijn
oorsprong terug groeien. Dit lukt als de lever rust krijgt. Geen alcohol dus.
Om te begrijpen hoe belangrijk dit is, zal ik uitleggen wat de taken van onze
lever zijn, naast de afbraak van alcoholische consumpties. De lever krijgt
vanuit de darmen onze voedingsstoffen aangevoerd: de net verteerde eiwitten,
vetten en koolhydraten. De lever maakt van de verteerde eiwitten (aminozuren)
lichaamseiwitten die allemaal een eigen functie hebben. De lever maakt
bijvoorbeeld plasmaeiwitten (die zorgen er onder andere voor dat u geen vocht
gaat vasthouden) en stollingsfactoren, zodat u niet dood bloedt bij een wond. De
afgebroken vetzuren gebruikt hij onder andere om cholesterol te maken.
Cholesterol zorgt voor de stevigheid van de celwanden van onze lichaamscellen
en is nodig voor de aanmaak van een deel van onze hormonen. Daarbij is het
nodig bij de aanmaak van gal en beschermt het onze zenuwen. De lever houdt het
bloedglucose gehalte in de gaten en staat in dienst van ons brein om die van
voldoende energie te voorzien!! Daarbij kan onze lever giftige stoffen
afbreken, alcohol is slechts een van deze giftige stoffen. Ook bijvoorbeeld medicijnen
moeten afgebroken worden in de lever. De lever slaat ook vitamines en ferritine
(dit is een eiwit dat zorgt
voor de binding van ijzer aan de rode bloedcellen) op. En ook maakt de lever
gal, waarin wij stoffen kunnen uitscheiden als bilirubine (afbraakproduct van
onze rode bloedcellen), galzouten en cholesterol. Gal komt via galwegen in onze
darmen uit en helpt bij de vertering van vetzuren in onze darmen. De bruine
kleur van onze ontlasting ontstaat overigens door bilirubine. Bij schade aan de
lever kunnen al deze taken niet meer goed uitgevoerd worden en overleeft u het
uiteindelijk niet. Dus eens kritisch kijken naar stoffen waarmee u uw lever
belast, onder andere alcohol dus, is zo gek nog niet. Wilt u meer weten? Neem
dan contact met ons op!