Zwangerschapsdiabetes

Ga naar de inhoud

Zwangerschapsdiabetes

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 19 mei 2021
Tags: Zwangerschapsdiabetes
Uit recent onderzoek van het Nivel, in opdracht van het Diabetes Fonds, is gebleken dat  zwangerschapsdiabetes steeds vaker voor komt. Het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes is tussen 2015 en 2019 met 30 procent gestegen. Vooral vrouwen die op latere leeftijd zwanger zijn, hebben meer kans om deze vorm van diabetes te krijgen.
De voornaamste mogelijke verklaringen voor de toename zijn volgens de onderzoekers een betere screening op zwangerschapsdiabetes en een stijgend aantal zwangerschappen bij oudere vrouwen. Zwangerschapsdiabetes neemt namelijk fors toe met de leeftijd. In de leeftijd van 30-34 jaar had 6,5 procent van de vrouwen zwangerschapsdiabetes. Bij de leeftijdsgroep 40-44 jaar was het bijna 20 procent!! Naast leeftijd zijn er ook andere risicofactoren voor zwangerschapsdiabetes, zoals overgewicht, diabetes type 2 in de familie en een niet-westerse achtergrond. Zwangerschapsdiabetes kan een grotere baby tot gevolg hebben en tot complicaties leiden bij de geboorte. Bovendien krijgt de helft van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes binnen 5 tot 10 jaar diabetes type 2. De kinderen hebben een grotere kans op het krijgen van diabetes type 2 in hun latere leven. Ook hebben de kinderen grotere kans op overgewicht. Uit gegevens van een eerdere studie, de Generation R studie, blijkt dat vooral overgewicht en obesitas bij de moeder voor de aanvang van de zwangerschap, nadelige gevolgen heeft voor moeder én kind. Ook gaan verhoogde bloedsuikerwaardes al vroeg in de zwangerschap gepaard met een minder goede ontwikkeling van het nog ongeboren kind. Het kind maakt onder andere meer vetcellen aan. Daarbij heeft het kind  grotere kans heeft op het krijgen van overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten! Uit deze studie blijkt ook dat voeding kan helpen om de nadelige invloed van een te zwaar gewicht bij de moeder tegen te gaan. Als de moeder snelle suikers vermijdt en producten eet met een lage glykemische index (GI), dan heeft ze betere bloedsuikers. Een lagere GI betekent dat het bloedsuiker minder snel stijgt na het eten van het product. De moeder verkleint hiermee mogelijk het risico op zwangerschapscomplicaties en overgewicht bij het kind. Een gezond gewicht voordat u zwanger wordt, is dus zeer raadzaam. Helaas zie ik weinig zwangere vrouwen of vrouwen met een zwangerschapswens. Al eerder bleek dat vrouwen ook vaak een tekort aan foliumzuur, vitamine B12 en ijzer hebben. Een tekort aan deze stoffen kan ook leiden tot complicaties tijdens de zwangerschap. Het wordt, mijns inziens, tijd om de vrouwen hiervoor te waarschuwen, zodat zij er aan kunnen werken voordat zij zwanger zijn. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud