Zwangerschapsdiabetes
Uit recent
onderzoek van het Nivel, in opdracht van het Diabetes Fonds, is gebleken
dat zwangerschapsdiabetes steeds vaker
voor komt. Het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes is tussen 2015 en 2019
met 30 procent gestegen. Vooral vrouwen die op latere leeftijd zwanger zijn,
hebben meer kans om deze vorm van diabetes te krijgen.
De voornaamste mogelijke
verklaringen voor de toename zijn volgens de onderzoekers een betere screening
op zwangerschapsdiabetes en een stijgend aantal zwangerschappen bij oudere
vrouwen. Zwangerschapsdiabetes neemt namelijk fors toe met de leeftijd. In de
leeftijd van 30-34 jaar had 6,5 procent van de vrouwen zwangerschapsdiabetes.
Bij de leeftijdsgroep 40-44 jaar was het bijna 20 procent!! Naast leeftijd zijn
er ook andere risicofactoren voor zwangerschapsdiabetes, zoals overgewicht,
diabetes type 2 in de familie en een niet-westerse achtergrond. Zwangerschapsdiabetes
kan een grotere baby tot gevolg hebben en tot complicaties leiden bij de
geboorte. Bovendien krijgt de helft van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes
binnen 5 tot 10 jaar diabetes type 2. De kinderen hebben een grotere kans op
het krijgen van diabetes type 2 in hun latere leven. Ook hebben de kinderen
grotere kans op overgewicht. Uit gegevens van een eerdere studie, de Generation
R studie, blijkt dat vooral overgewicht en obesitas bij de moeder voor de aanvang
van de zwangerschap, nadelige gevolgen heeft voor moeder én kind. Ook gaan
verhoogde bloedsuikerwaardes al vroeg in de zwangerschap gepaard met een minder
goede ontwikkeling van het nog ongeboren kind. Het kind maakt onder andere meer
vetcellen aan. Daarbij heeft het kind grotere kans heeft op het krijgen van
overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten! Uit deze studie
blijkt ook dat voeding kan helpen om de nadelige invloed van een te zwaar
gewicht bij de moeder tegen te gaan. Als de moeder snelle suikers vermijdt en
producten eet met een lage glykemische index (GI), dan heeft ze betere bloedsuikers.
Een lagere GI betekent dat het bloedsuiker minder snel stijgt na het eten van
het product. De moeder verkleint hiermee mogelijk het risico op
zwangerschapscomplicaties en overgewicht bij het kind. Een gezond gewicht voordat u zwanger wordt, is dus zeer
raadzaam. Helaas
zie ik weinig zwangere vrouwen of vrouwen met een zwangerschapswens. Al eerder
bleek dat vrouwen ook vaak een tekort aan foliumzuur, vitamine B12 en ijzer hebben.
Een tekort aan deze stoffen kan ook leiden tot complicaties tijdens de
zwangerschap. Het wordt, mijns inziens, tijd om de vrouwen hiervoor te
waarschuwen, zodat zij er aan kunnen werken voordat zij zwanger zijn. Wilt u
meer weten? Neem
dan contact met ons op!