Bewerkte voeding stimuleert kanker

Ga naar de inhoud

Bewerkte voeding stimuleert kanker

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 15 maart 2023
Slechts 16 procent van de producten die in onze supermarkten verkocht worden, is vers, onbewerkt of licht bewerkt voedsel. De overige voeding is (te) bewerkte voeding. Dat dit echt slecht voor onze gezondheid is, wordt ook nu weer bevestigd door een langdurend onderzoek in tien Europese landen. Door de bewerking krijgen wij sneller kanker!!

Het vervangen van bewerkte voedingsmiddelen door eenzelfde hoeveelheid minimaal bewerkte voedingsmiddelen verkleint de kans op kanker. Dit concludeert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op basis van dit onderzoek. Nederland was één van de landen waar het onderzoek is uitgevoerd. In de studie zijn gegevens gebruikt van ruim 450.000 mensen, die gemiddeld 14 jaar zijn gevolgd. De onderzoekers deelden de voedingsmiddelen in vier categorieën in: minimaal bewerkte voedingsmiddelen, culinaire ingrediënten, bewerkte voedingsmiddelen en ultrabewerkte voedingsmiddelen. Ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld frisdrank, kant-en-klaarmaaltijden, snacks en fastfood. Onder bewerkte voedingsmiddelen vallen gezouten en gekruid vlees, vis in blik, brood, kaas en groenten en fruit in pot en blik. De onderzoekers berekenden dat het vervangen van 10 procent bewerkte voedingsmiddelen (dus niet ultrabewerkte) door evenveel voedingsmiddelen die minimaal bewerkt zijn, de kans op kanker in het algemeen met gemiddeld 4 procent verkleint. Specifiek voor dikkedarmkanker gaat het zelfs om een verminderde kans van 12 procent, voor postmenopauzale borstkanker om 17 procent en voor slokdarmkanker om 43 procent!! Hoofdhalskanker komt 20 procent minder voor en leverkanker 23 procent minder. Ook voor ultrabewerkte voedingsmiddelen hebben de onderzoekers eenzelfde berekening gedaan. Vervanging van 10 procent ultrabewerkte voedingsmiddelen door eenzelfde hoeveelheid minimaal bewerkte voedingsmiddelen gaat gepaard met 27 procent minder kans op leverkanker, 17 procent minder dikkedarmkanker en 20 procent minder hoofdhalskanker. De cijfers liegen er niet om. In de afgelopen jaren zijn voedingspatronen verschoven van veel verse en minimaal bewerkte voedingsmiddelen naar het eten van ultrabewerkte voedingsmiddelen. Ultrabewerkte voedingsmiddelen hebben doorgaans een hogere energiedichtheid. Dit wil zeggen dat er meer kcal in de producten zitten. Helaas zitten er nog nauwelijks vitaminen en mineralen in. Ook bevatten ze vaak stoffen die aan het voedsel worden toegevoegd om de eigenschappen te verbeteren. Denk hierbij aan stoffen die de houdbaarheid, geur, smaak en kleur beïnvloeden. Ook ontstaan er stoffen in het voedsel die je er niet in wilt hebben zoals transvetten. Deze vetten zijn zeer schadelijk voor onze gezondheid. Deze versnelde voedingsveranderingen worden volgens de WHO in verband gebracht met de wereldwijde opkomst van ziekten zoals kanker. Bij aanvang van de studie kregen de deelnemers gemiddeld 36 procent binnen uit minimaal bewerkte voedingsmiddelen als groente, fruit, volkoren granen, onbewerkt vlees, vis, ongezoete zuivel, eieren, peulvruchten en ongezouten noten. Het is een heel verschil met de 16 procent van nu. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud