Elke leeftijd heeft baat bij een gezonde leefstijl

Ga naar de inhoud

Elke leeftijd heeft baat bij een gezonde leefstijl

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 29 maart 2023
Onlangs zag ik in de Leeuwarder Courant van 7 maart jl. een artikel op de voorpagina waarin gesteld werd dat veel ouderen denken dat een gezonde leefstijl toch geen zin meer heeft. Een groot onderzoek laat zien dat het tegendeel waar is.

Het onderzoek is uitgevoerd in Finland en richtte zich op het denkvermogen van mensen. Gezond leven zorgt voor minder achteruitgang in het denkvermogen. Onder het denkvermogen wordt dan de mate waarin je dingen kunt onthouden, nieuwe dingen kunt leren en je ergens op kunt focussen bedoeld. Ook als je ouder wordt, kun je hier een positieve invloed op uitoefenen. Vooral beweging en voeding hebben een positief effect. Maar ook geheugentraining kan helpen. Onderzoekers in het UMCG doen nu mee aan een vervolgonderzoek. Zij zien de Finse onderzoeksresultaten als een kans om dementie te voorkomen of uit te stellen. Volgens de onderzoekers zien veel ouderen het nut van een gezonde leefstijl niet. Daarbij is het ook soms niet duidelijk wat een gezonde leefstijl precies is. Het begint mijns inziens met het kiezen van een volwaardige basisvoeding met  voedingsmiddelen als groente, fruit, volkoren granen, onbewerkt vlees, vis, ongezoete zuivel, eieren, peulvruchten en ongezouten noten. Daarbij zal ook het kiezen voor minder bewerkt eten bijdragen aan de gezondheid. Zoals ik al eerder schreef is momenteel zeker 60% van alles wat in de supermarkt verkocht wordt bewerkte voeding. Tijdens het bewerken van voedsel gaan belangrijke voedingsstoffen als vitamines, mineralen en vezels verloren. Naast gezonde voeding heeft meer bewegen en minder of niet roken ook een positief effect. Net als minder zitten overigens. Vanuit het UMCG worden volgens de krant nog ouderen gezocht om deel te nemen aan het onderzoek. Wilt u niet meedoen aan het onderzoek, maar wel met gezonder eten aan de slag? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud