Fructose verhoogt het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten

Ga naar de inhoud

Fructose verhoogt het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 5 april 2023
Sinds 2013 mag ik mij naast diëtist ook orthomoleculair therapeut noemen. Orthomoleculaire therapie houdt in dat je met voeding en voedingsstoffen je gezondheid wilt optimaliseren. Het leuke van dit vakgebied is dat het echt voor loopt op de reguliere adviezen. Dit wordt ook nu weer bevestigd met betrekking tot fructose.

Fructose is vruchtensuiker en heeft zo dus een onschuldige naam. In mijn opleiding tot orthomoleculair therapeut leerde ik echter dat fructose mensen laat door eten. Dus je eet door je eigen verzadiging heen. Om deze reden wordt vaak fructosestroop, maisstroop of glucose-fructosestroop toegevoegd aan voedingsmiddelen. Daarbij wordt fructose altijd door onze lever afgebroken. De lever zet het om in glucose, de brandstof voor onze spieren. Maar bij teveel aan glucose, wat heel veel voorkomt, wordt fructose omgezet in vet en ontstaat er een leververvetting. Ook stijgt dan het gehalte van vetten in ons bloed. Dit zijn dan de triglyceriden. Hoge triglyceridengehaltes in het bloed verhogen het risico op hart- en vaatziekten. En dat hebben ook onderzoekers van het Maastricht UMC+ nu bevestigd: fructose bevordert het ontstaan van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Natuurlijk zijn de onderzoekers weer voorzichtig met de conclusies. Hoofdonderzoeker Martijn Brouwers zegt hierover: “Mensen die veel fructose uit bijvoorbeeld frisdranken nuttigen kunnen ook andere ongezonde leefgewoonten hebben die leiden tot diabetes type 2 en hart- en vaatziekten”. De onderzoekers zagen eerder al dat mensen minder vetstapeling in hun lever en een lagere bloeddruk hebben na het volgen van een fructose-arm dieet. Maar dit onderzoek was indertijd te kleinschalig en te kortdurend om een uitspraak te doen. In deze aanvullende studie onderzochten ze ruim een miljoen mensen die door een erfelijke aanleg minder goed fructose kunnen verwerken in het lichaam. Hierdoor konden de onderzoekers heel specifiek kijken naar de rol die fructose gedurende het gehele leven heeft gespeeld in het ontstaan van ziekten. Deze mensen bleken niet alleen minder vet in hun lever en een lagere bloeddruk te hebben, maar ook een lager risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. De onderzoeksresultaten ondersteunen de maatregelen om de consumptie van fructose te verminderen. Een bewezen effectief middel hiervoor is de invoering van een suikertaks op suikerhoudende dranken. Brouwers vindt dat ook supermarkten hun verantwoordelijkheid moeten nemen:. Hij zegt: “Recent onderzoek door de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie laat zien dat ongezonde voeding nog altijd een zeer grote plek heeft in supermarkten, zowel in de inrichting als in de aanbiedingen. Als supermarkten een gezonder aanbod hebben, zal dat bijdragen aan een gezondere bevolking”. Natuurlijk sluit ik mij hier helemaal bij aan. Besef ook dat fructose niet alleen in frisdranken zit. Ook in vruchtensappen van concentraten, honing, agavesiroop, producten met de aanduiding “natuurlijke suikers” en andere gezoete levensmiddelen zit fructose. Het fructose uit fruit is wel prima, dit aten we vroeger als oermensen immers ook. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud