Goed gevoed ouder worden

Ga naar de inhoud

Goed gevoed ouder worden

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 26 april 2023
De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) brengt samen met Partnernetwerk Ondervoeding Ouderen (POO) ondervoeding bij ouderen in kaart. Zij zijn hiervoor een campagne gestart met de naam “Goed gevoed ouder worden”. Helaas zien de ouderen en hun naasten vaak het belang van voeding (nog) niet…

Bij het ouder worden is een goede voeding, samen met beweging, belangrijk voor het behoud van spierkracht en conditie. Misschien merk je al dat je minder ver kunt lopen dan voorheen, of dat je meer moeite krijgt met dagelijkse dingen? Dit kan te maken hebben met jouw voeding. Want als eten moeilijker wordt, kan dat leiden tot tekorten en uiteindelijk tot ondervoeding. Al langer is bekend dat het eten van voldoende eiwit een rol speelt bij het behoud van spiermassa bij het ouder worden. Daarbij kan een hogere eiwitinname ook het behoud van de lichamelijke gezondheid ondersteunen. Er is voldoende energie nodig om eiwitten (uit onze voeding) ook daadwerkelijk voor spieropbouw en spieronderhoud te gebruiken. Dus voldoende kcal eten is belangrijk omdat anders de eiwitten als brandstof worden gebruikt. Maar natuurlijk is het ook zaak om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Want deze stoffen sturen allerlei processen in ons lichaam aan. Bij een kleinere eetlust is het dus zeker geen aanrader om de genoemde kcal uit lekkere extra’s te halen. Door tekorten aan vitamines en mineralen raakt het lichaam immers ook uit balans. Toch is dit precies wat ik vaak zie gebeuren. Veel ouderen eten snel te weinig basisvoedsel, zoals brood, fruit, groente, vis en zuivel en teveel (vetarme) extra’s waar ons lichaam niets aan heeft, zoals ontbijtkoek, Indische cake, eierkoek, biscuitjes, Japanse mix, etc. Daarbij wordt er ook vaak uit gemak flink bewerkt voedsel gekozen. Als dit “geknutselde voedsel” ons normale eten gaat vervangen, wat vaak gebeurt, gaat er echt iets fout. Er zitten dus te weinig vitamines en mineralen in. Ook bevatten de drie hoofdmaaltijden lang niet de 20 gram eiwit per maaltijd, die nodig is om ons spierweefsel in goede conditie te houden. Onvolwaardige voeding kan ook ontstaan als er problemen zijn bij het langdurig staan tijdens het koken, bij gebrek aan eetlust, bij slik- en kauwproblemen en (buik)pijn. Dit alles heeft grote gevolgen zoals het afnemen van de spiermassa, verminderde weerstand, grotere kans op doorligwonden, grotere kans op vallen, een langzamer herstel na operatie en bij ziekte, een verminderde kwaliteit van leven en ook een grotere kans op overlijden. Het komt vaker voor dan je denkt: 15% van de thuiswonende ouderen krijgen te weinig eiwitten binnen. Binnen zorginstellingen is zelfs 25% ondervoed!  Helaas is er nog steeds te weinig aandacht voor dit onderwerp bij de ouderen zelf, hun verzorgers en artsen. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud