Groenten en fruit goedkoper maken

Ga naar de inhoud

Groenten en fruit goedkoper maken

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 19 april 2023
Vertegenwoordigers van onder meer 13 gemeenten, 17 GGD’en, Jeugdartsen Nederland, Alliantie Voeding in de Zorg, Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie, JOGG, Foodwatch en ruim 30 artsen, hoogleraren en andere wetenschappers hebben een brief naar ons kabinet gestuurd met nogmaals het verzoek om de btw op groente en fruit te verlagen.

Ons kabinet laat zich tegenhouden door een onderzoek, waaruit blijkt dat het schrappen van het btw-tarief voor groente en fruit op allerlei bezwaren stuit. De bezwaren gaan dan met name over de praktische invulling over welke producten wel en niet onder deze regeling mogen vallen. De ondertekenaars van de brief stellen dat er veel draagvlak is voor de verlaging van de btw op groente en fruit. Met maar liefst 91 procent steun onder de bevolking is de maatregel het meest populaire voorstel uit het regeerakkoord. De ondertekenaars zijn teleurgesteld in de uitkomsten van het onderzoek dat het kabinet heeft laten uitvoeren. Naast de indeling stellen de onderzoekers dat de overheid ook btw-inkomsten misloopt en dat het niet duidelijk is of de maatregel wel effectief is. De ondertekenaars vinden dat het mogelijk moet zijn om duidelijke keuzes te maken bij de afschaffing van btw op bijvoorbeeld onbewerkte groente en fruit. Ook genoemde zorgen over de effectiviteit van de maatregel zijn volgens de ondertekenaars niet terecht: “Wetenschappers houden doorgaans graag een slag om de arm, maar in dit geval is er duidelijkheid: prijsmaatregelen op voeding zijn effectief! Zo liet bijvoorbeeld een Nederlandse studie, waarin mensen een half jaar lang 50 procent korting kregen op groente en fruit, zien dat dit leidde tot een stijging van de aankopen van deze gezonde voedingsproducten. Ook onderzoeken van de Wereldgezondheidsorganisatie laten zien dat prijsverlagingen op gezonde producten echt bijdragen aan de consumptie ervan”, aldus de ondertekenaars. Overigens is in landen als  Spanje, Slowakije en het Verenigd Koninkrijk deze invoering al probleemloos en met resultaat doorgevoerd. De gezondheidswinst die deze maatregelen op termijn opleveren, vertaalt zich volgens hen onder ander in meer levensgeluk, lagere zorgkosten, een gezondere bevolking en minder arbeidsongeschiktheid. Persoonlijk ben ik helemaal met de ondertekenaars eens. Nog even een korte promotie van het eten van voldoende groenten en fruit. Het beschermt ons onder andere tegen diabetes, kanker, hart- en vaatziekten, het krijgen van een beroerte, astma en een hoge bloeddruk. Ook zijn er minder voortijdige sterfgevallen bij het eten van voldoende groenten en fruit. Genoeg redenen dus om er meer van te gaan eten. Denk hierbij eens aan een salade bij het brood, een kom verse, zelfgemaakte groentesoep bij een flauw moment, een rauw worteltje tussendoor, een stukje paprika op de kaas, een schep extra gekookte groenten op het bord. Of 2 soorten groente bij de warme maaltijd. Een lekker stuk fruit of een smoothie met groente en fruit kan ook handig zijn voor onderweg. En wat dacht je van een zelfgemaakte groentespread of fruit op je brood? Mogelijkheden te over. Een kleine moeite voor een groots effect: jouw gezondheid. Wil je eens weten of je voldoende groenten en fruit eet of broodbeleg recepten ontvangen? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud