Prikkelbare darmen??

Ga naar de inhoud

Prikkelbare darmen??

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 12 april 2023
De afgelopen weken zie ik steeds meer mensen op het spreekuur met maagdarm klachten. Vaak zijn die klachten al langere tijd aanwezig en er zijn ook bijna altijd diverse (darm)onderzoeken gedaan. De diagnose is dan prikkelbare darmen. En “daar moet je dan maar mee leren leven”.  Bij uitvragen van de voeding en de klachten is de voeding vaak te arm aan vezels. En dan is er wel degelijk iets aan de klachten te doen!

We hebben voor een goede gezondheid per dag gemiddeld 30 tot 40 gram vezels nodig. Dit is de theorie want in de praktijk halen we deze hoeveelheid nauwelijks. Een kleine 10% van de mannen en slechts 5% van de vrouwen neemt genoeg vezels. Een groot deel van de mensen heeft geen idee waar vezel in zit. Ook weten zijn niet wat vezels zijn. Laat staan dat zij weten welke positieve effecten zij hebben. Tijd voor een opheldering. Vezels zijn plantaardige onverteerbare delen in onze voeding. Er zijn twee soorten: vezels die uiteindelijk toch afgebroken worden in de darmen en vezels die niet door de darmen worden afgebroken. Beide vezels hebben hun eigen specifieke werking in de darmen. De afbreekbare vezels houden de ontlasting soepel en zorgen ervoor dat de darmbewegingen (de darmperistaltiek) op gang blijven. Belangrijk is ook dat deze vezels als voedsel dienen voor “goede” bacteriën in de darm. Daarmee leveren ze een bijdrage aan een goede afweer, want “goede” bacteriën zorgen ervoor dat ziekteverwekkers geen kans krijgen. Vezels die als voedsel voor deze bacteriën dienen, worden ook wel prebiotica genoemd. De niet-afbreekbare vezels worden onveranderd ons lichaam uitgescheiden. Hierdoor vergroten ze het volume van de ontlasting en houden ze vocht vast. Dit bevordert een vlotte stoelgang. Vezelrijke producten bevatten vrijwel altijd een mix van beide typen vezels. Vezels uit volkoren graanproducten en fruit binden cholesterol waardoor dit het lichaam via de ontlasting verlaat. Vezelrijk eten kan ook helpen om overgewicht te voorkomen. Vezels leveren namelijk nauwelijks kcal maar wel een voldaan gevoel. Ook is uit onderzoek gebleken dat vezel de kans op het krijgen van diabetes type 2 vermindert. Vezelrijk eten is natuurlijk belangrijk om obstipatie (een trage stoelgang) te voorkomen. Maar ook als je diarree hebt, helpen vezels om het vocht in de darmen vast te houden. Om voldoende vezel binnen te krijgen, is er een goede volwaardige basisvoeding nodig. Belangrijke bronnen van vezels zijn brood en graanproducten, groenten en fruit, noten, aardappelen, volkorenpasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Wil je meer weten over vezels? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud