Rem de stille ontsteking

Ga naar de inhoud

Rem de stille ontsteking

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 22 maart 2023
Zeer regelmatig krijg ik de vraag of er iets te doen is aan klachten als jicht, reuma, terugkerende blaasontsteking en andere ontstekingsachtige klachten. Vaak gaan deze klachten samen een te hoog gewicht. Door het hoge gewicht ontstaat een zogenaamde stille ontsteking. Ons buikvet is de veroorzaker hiervan. En ja, er is iets aan te doen!!

Wellicht heb je nog nooit van de stille ontsteking gehoord. In overtollige buikvet, dat zich vooral rond de organen nestelt, worden ontstekingsstoffen gevormd. Deze gaan de bloedbaan in en zorgen voor irritatie in onze vaatwanden. Dit kan overigens ook gebeuren bij mensen zonder duidelijk overgewicht! Deze irritatie gaat ontsteken en zorgt voor een zogenaamde laaggradige chronische ontsteking. Vervolgens komt het immuunsysteem in actie. Normaal gesproken, is dat heel goed. Bij een ontsteking door bijvoorbeeld bacteriën, virussen of een insectenbeet komt het immuunsysteem in actie om de indringer of prikkel te verwijderen en het weefsel te herstellen. Bij een acute ontsteking is er vaak roodheid, zwelling en pijn. Bij de laaggradige ontsteking echter is er continue een ontsteking zonder bovengenoemde herkenbare reacties. Het immuunsysteem staat de hele dag “aan” en raakt overwerkt. Er ontstaan ook stoffen die het immuunsysteem weer aan het werk zetten, de zogenaamde vrije radicalen. Deze stoffen hebben normaal gesproken de taak om de cellen van de indringers te beschadigen. Als er teveel vrije radicalen ontstaan, moeten deze onschadelijk worden gemaakt, maar dat lukt niet goed. Hierdoor komt het immuunsysteem weer in actie en zal het denken dat er weer een nieuwe ontsteking is. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Door roken of slecht voedsel krijgt het lichaam deze laaggradige ontsteking, maar ook door bijvoorbeeld stress en voedselallergieën. Er is geen medicijn om het immuunsysteem “uit” te zetten, maar afvallen, als je te zwaar bent, werkt wel. Helaas is het immuunsysteem ook  bezig om voor zichzelf energie vrij te maken. Hierdoor stijgt het bloedsuiker gehalte in het bloed. En daarmee het insulinegehalte (het hormoon om de suikers in de cellen te krijgen). Het stijgende insulinegehalte remt het gewichtsverlies omdat het de vetopslag juist bevordert en de vetafbraak afremt. Meer vetcellen geven weer meer ontstekingsstoffen. En daarbij stimuleert insuline ook weer de ontsteking in bijvoorbeeld jouw vaatwanden. Je begrijpt dat het zeer moeilijk is om zo nog een gezonder lijf te krijgen. Zeker als door stress het bloedsuiker ook nog stijgt. Daarbij bewegen wij te weinig. En dat laat het bloedsuiker juist dalen! Met gezonder eten kun je echter toch een begin maken. Want door het eten van noten, vis, groente en fruit rem je de schadelijke werking van de vrije radicalen. Deze worden als het ware onschadelijk gemaakt. Je kunt ook minder suiker en zout gaan eten. Ook dan rem je de stille ontsteking. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud