Vitamine C

Ga naar de inhoud

Vitamine C

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 8 maart 2023
Als ik mijn cliënten op het spreekuur uitleg dat vitamines nodig zijn om onze stofwisseling goed te laten draaien, zegt 9 van de 10 goed groente en fruit te eten. Groente en fruit bevatten vooral vitamine C. Hoewel onze voeding ook nog 12 andere vitamines levert, ga ik mij in dit artikel even richten op de kracht van vitamine C.

Vitamine C heeft veel taken in ons lichaam. Het ondersteunt onze weerstand, het is belangrijk voor onze huid, voor sterke tanden, sterk bindweefsel en gezonde bloedvaten. Vitamine C helpt bij de opbouw van onze botten en het kraakbeen. Ook in het zenuwstelsel heeft vitamine C een rol. En waarschijnlijk wel bekend bevordert vitamine C de opname van ijzer in ons bloed. De officiële naam van vitamine C is ascorbinezuur, wat is afgeleid van het Latijnse woord scorbutus, of wel scheurbuik. Scheurbuik is de bekendste ziekte die ontstaat door een tekort aan vitamine C. De aanbevolen hoeveelheid vitamine C van 75 mg per dag is er eigenlijk op gericht om geen scheurbuik te krijgen. De optimale hoeveelheid vitamine C ligt hoger. Vitamine C is een wateroplosbare vitamine. Dit betekent dat deze vitamine in het vocht van voedingsmiddelen zit en direct wordt opgenomen in je bloed. Maar als je lichaam deze vitamine op het moment dat het binnenkomt niet nodig heeft, dan gaat het teveel aan vitamine C direct met je urine je lichaam weer uit. Daarom moet je ervoor zorgen dat je regelmatig vitamine C binnen krijgt. Behalve via de voeding kun je vitamine C ook via een supplement innemen. Ons lichaam moet de vitamine C dan wel goed op kunnen nemen. in groente en fruit zitten zogenaamde bioflavonoïden. Deze stoffen bevorderen de opname van vitamine C vanuit de darmen. Daarbij wordt vitamine C ook snel uit geplast. Na 1-2 uur wordt het al in de urine aangetroffen. Dit gebeurt dan vooral als het gehalte aan vitamine C in het bloed begint te stijgen. Vaker per dag een lagere dosering nemen, kan dan handig zijn. Als er vitamine C tekorten zijn in ons lichaam, zal het in een hogere dosering juist wel goed benut worden. Veel supplementen bevatten natuur-identieke vitamine C. Dit is vitamine C dat qua structuur in het lichaam hetzelfde werkt als de natuurlijke vorm uit groente en fruit. Vitamine C pillen kunnen wat zwaar in de maag vallen. Dit is vooral zo bij pillen die pure ascorbinezuur bevatten. Als het vitamine C aan een mineraal vast zit, is het milder in de maag. Dit is zo bij bijvoorbeeld magnesiumascorbaat. De verbinding is dan minder zuur in de maag. Dan nog even dit. In de praktijk blijkt men vaak wel te weinig groente en fruit te eten als ik goed uitvraag of er voldoende wordt genomen. De aanbevolen hoeveelheid groente is tenminste 250 gram gaar op het bord. Dit betekent dat je bij een slinkgroente als witlof zeker 400 gram moet koken om 250 gram gaar over te houden. En 2 stuks fruit is 200 gram fruit per dag. Wil je meer weten? Of jouw vitamine C inname eens beoordelen? Neem dan contact met ons op!  


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud