De kracht van intermittent fasting

Ga naar de inhoud

De kracht van intermittent fasting

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 30 november 2022
Deze week kreeg ik vragen over het nut van intermittent fasting (IF). Dit kwam doordat Louis van Gaal, bondscoach van het Nederlands voetbalelftal, verteld heeft dat hij aan IF doet en hiermee 15 kilo gewicht verloren is. Wat is IF precies en hoe kun je het op de juiste manier uitvoeren??

Vasten beschermt het lichaam tegen door stress veroorzaakte schade. Daarbij gaat het ontstekingen in het lichaam tegen. Je denkt bij vasten waarschijnlijk aan niets eten en alleen water drinken. Als je dit lang achtereen doet, zal het jouw lichaam eerder schaden dan goed doen. Jouw lichaam krijgt dan immers veel te weinig voedingsstoffen binnen. Af en toe vasten, het zogenaamde intermittent fasting (IF), ofwel onderbroken vasten, kan wel een goed idee zijn. Bij dit intervalvasten beschermt je jouw lichaam tegen het ontstaan van diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, overgewicht, kanker en reuma. Er zijn verschillende vormen van IF. Afhankelijk van wat bij je past, kun je kiezen voor iedere dag vasten, om de dag vasten, 1 of 2 dagen per week vasten of sportvasten. Bij het iedere dag vasten, ook wel Time Restricted Feeding (TRF) genoemd, eet je gedurende 12-20 uur van de dag niets. In de overige tijd eet je alles wat je normaal ook op een dag eet. Je hebt dan dus geen energiebeperking. Dit is de methode die Louis van Gaal heeft gedaan. Het voordeel van deze TRF methode is dat je na ongeveer 10 uur vasten al in de vetverbranding komt. De energievoorraden in de lever en spieren raken dan op. Des te langer je niets eet, des te meer kom je in de vetverbranding. Zo worden jouw overtollige vetvoorraden aangesproken en begint het gewicht langzaam te dalen. Als je voor sneller resultaat gaat, is het om de dag vasten mogelijk een goed idee. Bij deze methode eet je de ene dag normaal en de andere dag één maaltijd met zo’n 500 kcal. Ook is het mogelijk om 1 of 2 dagen per week te vasten. Ook op deze dagen eet je dan ongeveer 500 kcal per dag, in één maaltijd. De andere dagen eet je normaal en volwaardig. Een kortdurende manier van vasten is het zogenaamde sportvasten. Bij deze 10-daagse kuur ga je gedurende 6 dagen eerst steeds minder eten, terwijl je wel dagelijks een half uur matig intensief beweegt. De laatste vier dagen van deze methode bouw je het eten dan weer op. Door het bewegen terwijl je in de vetverbranding zit, is het lichaam ook na deze 10-daagse kuur in staat om sneller vetten te verbranden. Uit onderzoeken blijkt dat bij al deze methodes het lichaam ketonen aanmaakt. Deze vetstoffen verbeteren diverse processen in ons lichaam, waaronder afname van stress op celniveau en het bevorderen van het vrijmaken van energie in de cellen. Jouw lichaam heeft een soort van grote schoonmaak, waardoor je je fitter gaat voelen. Ook geeft het veel gezondheidswinst en kan het zelfs diabetes type 2 voorkomen! Wil je meer weten of ook beginnen met (sport)vasten? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud