Doggy bag

Ga naar de inhoud

Doggy bag

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 13 september 2023
We zijn op vakantie in Denemarken en waren recent bij een pizzeria uit eten. De porties pizza waren enorm groot. De serveerster zag ons hijsen met het eten en gaf aan dat wij het ook mee naar huis mochten nemen. Dit bracht mij op het idee om weer eens over een doggy bag te schrijven.

Ook in Nederland wil onze brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voedselverspilling in restaurants terugdringen. Er gaat jaarlijks voor miljoenen euro’s aan eten de vuilnisbak in. Het gaat al wel ietsje beter dan eerder. De Nederlandse horeca verspilde in 2023 9,2% minder voedsel dan in 2019. Ondanks deze daling van ruim 5 miljoen kilo verspilde de horeca in 2023 nog altijd 55,4 miljoen kilo voedsel. Deze voedselverspilling kost de sector nog altijd zo'n 647 miljoen euro per jaar. Dit is 5,9% van de totale marktomzet. Behalve dat het de horeca veel kost, draagt voedselverspilling flink bij aan de CO2-uitstoot van de sector. In 2019 was de totale omvang van de CO2-uitstoot die gerelateerd was aan weggegooide voedselwaren 121.000 ton. Dit is in 2023 gedaald naar ruim 110.000 ton. Er zijn natuurlijk wel oplossingen voor zoals een  strak inkoopbeleid, een kleinere kaart met producten die vaker terugkeren en afnemen van lokale leveranciers. De bovengenoemde pizzeria eigenaar vertelde ons dat zij geen koffie en toetjes op de kaart hadden staan, omdat zij dit onvoldoende verkochten en het dan weg moesten gooien. Maar ook vragen aan de cliënten of zij het restant mee willen nemen, de zogenaamde doggy bag, draagt bij aan het tegen gaan van voedselverspilling. Dit gebeurt, mijns inziens, momenteel in Nederland nog nauwelijks. Wat ook besparend werkt is om met meerdere personen één gerecht te bestellen of om voor kleinere porties te kiezen. Dit laatste gebeurt al wel wat meer. Dit is voedingskundig ook een goed idee. De porties zijn vaak toch veel groter dan je thuis eet. Vooral de goedkopere bijgerechten als patat en gebakken aardappelen zijn veel te groot. Vaak ga je deze portie grotendeels of helemaal opeten. We eten dan door ons verzadingsgevoel heen. Tot mijn verdriet las ik dat ook groente en fruit wordt verspild. Zelf vind ik de portie groenten altijd veel te klein. Maar van mijn dochter, die tijdens haar studie in een restaurantkeuken heeft gewerkt, hoorde ik al eerder dat bijna alle groenten onaangeraakt de kliko in gaan!! En helaas heb ik dat zelf ook wel gezien. Als je uit eten gaat, eet je kennelijk geen groenten. Vlees en vis zijn slechts goed voor respectievelijk 8% en 7% van de verspilling. Zelf kun je natuurlijk ook meehelpen door om te beginnen eens na te gaan hoe je jezelf gedraagt als je uit eten gaat. Voor jouw gezondheid zou het bijvoorbeeld een goed idee zijn om ook groenten te eten en een kleinere portie te  vragen. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud