Eet je jezelf mooi of lelijk?? Fit of ongezond?

Ga naar de inhoud

Eet je jezelf mooi of lelijk?? Fit of ongezond?

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 19 oktober 2022
Als je iets goed doet, zoals gezond eten, heb je niet zo in de gaten wat het doet met je huid en fitheid. Totdat je het dus een paar keer niet doet….
Dat je echt letterlijk bent wat je eet, is voor veel mensen een onbekend gegeven. Zo zijn bijvoorbeeld gekleurde groente van belang voor schoonheid. En wetenschappers hebben ontdekt dat vitamines, zoals vitamine C en ook mineralen, zoals ijzer, invloed hebben op de elasticiteit, vochtigheid en structuur van onze de huid.
Ook onze bloeddruk kan met voeding gestuurd worden. Meer groente en fruit laat bijvoorbeeld de bloeddruk dalen. En meer zout eten, maar ook bewerkt eten, laat de bloeddruk stijgen. Onder bewerkte voedingsmiddelen vallen voedingsmiddelen met teveel suiker en zout. Denk bijvoorbeeld aan bewerkte granen in koek en andere van granen gemaakte producten zoals cruesli. Maar ook chips, ijs, snoep, chocolade, patat, hamburgers, pizza en frisdrank zijn bewerkte voedingsmiddelen.
De afgelopen jaren eten we steeds meer bewerkte voeding. 80 procent van het aanbod in de supermarkt is teveel bewerkt.
Dit voedsel belast onze spijsvertering, maar ook onze lever en andere organen worden er niet blij van. Om het te verteren, zijn namelijk ook vitamines en mineralen nodig. En die zitten juist niet in deze voeding.
Genoemde  vitamines en mineralen zijn ook nodig om jouw lichaam de extra energie (kcal) die gegeten wordt met de sterk bewerkte voeding ook echt te kunnen verwerken.
Dit is mijns inziens ook een van de oorzaken dat we zoveel in gewicht toenemen. Niet alleen door meer energie in de voeding en minder beweging worden wij zwaarder.
Juist door te weinig voedingsstoffen krijg je een te trage stofwisseling die alles nog verergert…
Te weinig vitamines en mineralen maakt je op termijn ziek en heel moe.
En bedenk ook dat het bewerkte eten vol met stoffen zit, die je juist aanzetten tot overeten. Dit wil zeggen dat je steeds veel meer eet dan je van plan was.
Extra jammer is het dat wij steeds minder groente en fruit eten. Andere mooie onbewerkte voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld volkorenproducten, eieren, vis, noten, zaden, pitten, aardappelen en zuivel.
En vergeet ook vooral water niet. Alle processen in ons lichaam hebben water nodig.
Ik werk zelf heel graag met de Puur Gezond piramide. Hier is wel ruimte voor wat extra’s, maar de basis wordt gevormd door deze gezonde onbewerkte producen.
Wil je meer weten en je fitter gaan voelen? Of wil je een stralende huid? Neem dan contact met ons op! De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering en je hebt geen verwijzing (meer) nodig.




© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud