Het positieve effect van onze darmbacteriën

Ga naar de inhoud

Het positieve effect van onze darmbacteriën

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door irene van der Vuurst in Dieetcoach · 9 februari 2022
Tags: darmbacteriën
Vaak vinden mensen het maar een vies praatje als ik vraag hoe de stoelgang gaat en of de ontlasting regelmatig komt. Behalve dit wil ik ook weten hoe het eruit ziet en of er buikklachten zijn. Zeer nuttige vragen omdat wel 25% van de mensen last heeft van darmklachten. Daar is vaak heel veel aan te doen en een goed werkende darm bevordert uw gezondheid.

Onze darmbacteriën hebben een grote, positieve invloed op ons immuunsysteem en organen. Vooral als je veel verschillende darmbacteriën hebt, zit je goed. Dit wordt ook wel de diversiteit genoemd. Vooral de dikke darmbacteriën zijn verantwoordelijk voor heel veel positieve effecten. Zo helpen zij bij de vitaminevoorziening van vitamine B1, B2, B6, B12 en K. En maken zij korte ketenvetzuren. Deze vetzuren helpen om ontstekingen te remmen en zij beschermen de slijmvliezen van de darmen. Dikke darmbacteriën helpen ook bij het ontgiften van vreemde stoffen. Bij leververvetting door overgewicht of overmatig alcoholgebruik kan de samenstelling van onze darmbacteriën veranderen. Bij leververvetting is er een verminderde darmwandfunctie. Hierdoor kunnen de gifstoffen die bepaalde bacteriën maken door de darmwand in het bloed komen. Het immuunsysteem wordt hierdoor geprikkeld en gaat dan in actie, terwijl het immuunsysteem normaal gesproken alleen in de nacht zorgt voor herstel. Een overprikkeld immuunsysteem kan ook andere klachten geven, zoals neusverkoudheid, vermoeidheid, jichtaanvallen, etc. Bij vezelrijk eten en gezondere voeding verbetert de darmwandfunctie waardoor deze klachten , maar ook de leververvetting zelf, verminderen. Ook specifiekere voedingsstoffen, zoals glutamine en probiotica, kunnen helpen. Als je met voeding de diversiteit van de darmbacteriën verhoogt, wordt het lichaam gezonder. Zuurvormende bacteriën zoals Lactobacillus en Bifidobacterium soorten zorgen voor een optimale zuurgraad in de darmen. Als mensen de bacteriën Faecalibacterium prausnitzii en Roseburia hominis hebben, zijn zij vaak gezonder. Het eten van verschillende vezelsoorten helpt om dit te bereiken. Vooral vezels van groenten stimuleren de groei van gunstige bacteriën die korte ketenvetzuren, zoals boterzuur, produceren. Vetzuren waardoor de zuurgraad optimaal wordt.  De cellen van de darmwand worden gevoed door deze vetzuren en worden zo gezonder. Medicatie heeft bijna altijd een slechte uitwerking op genoemde variatie van onze bacteriestammen in de darmen. Vooral maagzuurremmers en antibiotica verstoren enorm. Er zijn ook gunstige medicijnen, waaronder metformine. Deze zorgt voor meer productie van de  korte ketenvetzuren. Recent kreeg ik van een huisarts de tip dat het microbiome center uit Zoetermeer een gratis interactieve webinar voor de leek geeft over dit onderwerp. Het microbiome center maakt zich hard voor meer kennis over darmgezondheid. Er zijn twee webinars gepland op donderdagavond 24 februari en op woensdagavond 23 maart. Zie https://microbiome-center.nl/. Vraag als je geïnteresseerd bent via onderstaande mail de digitale flyer aan. Of misschien wil je liever één op één uw darmklachten aanpakken? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud