Junkfood mee naar school

Ga naar de inhoud

Junkfood mee naar school

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 8 februari 2023
Uit een onderzoek van Pointer in samenwerking met DUO Onderwijs en advies blijkt dat veel schooldirecteuren het verstrekken van een gezonde lunch op school niet zien zitten. Dit in tegenstelling tot bijna de helft van de ouders van de leerlingen. Maar een groep ouders geeft juist wel snoep, pizza en muffins mee in het broodbakje…

Het onderzoek vond plaats onder 300 schoolleiders en 400 leerkrachten. Een derde van de leerkrachten geeft in de enquête aan zich zorgen te maken over hoe gezond de kinderen in hun klas eten. “De kinderen eten bijna allemaal witbrood met zoet beleg”, schrijft een leerkracht. “Zij drinken sap en krijgen koekjes en snoepjes mee”. Leerkrachten zien het verschil tussen arme en rijke gezinnen in de broodtrommels. Volgens een leraar willen ouders wel gezond voedsel meegeven, maar kunnen ze het niet betalen. “Snoep en koek zijn nu eenmaal veel goedkoper”. Maar het is niet alleen armoede wat gezond eten in de weg zit. Zo meldt een leerkracht op een school in een rijkere wijk dat hij ook veel koek en zoete dranken ziet. Om dit te verbeteren, is bij iets meer dan de helft van de scholen een Gezonde School-beleid. Hierbij probeert de school invloed uit te oefenen op datgene wat de kinderen als voedsel mee naar school nemen. Van de leerkrachten ziet 65% dat dit vruchten afwerpt.  De kinderen krijgen dan bijvoorbeeld minder pakjes drinken maar water mee. En fruit of rauwkost in plaats van snoep en koek. In onder meer Zweden, Finland en Frankrijk probeert men via een schoollunch de gezondheid en gelijke kansen van kinderen te verbeteren. In Nederland zien de leraren en schooldirecteuren dit niet zitten. Nog geen derde van hen is een voorstander om dit in te voeren. Vooral tijd en personeel lijken het knelpunt te zijn. Ook vinden sommige directeuren het gewoon geen taak van school om kinderen te voeden. Zij vinden dat de lunch en het tussendoortje de verantwoordelijkheid van ouders is. Van de ouders is 44% voor een luncht op school, maar 38% is tegen. De andere ouders hebben hun mening nog niet gevormd. Wat wel opvalt is dat veel ouders van kinderen op scholen met een continurooster aangeven dat hun kind te weinig tijd heeft voor het middageten op school. Misschien is het echt geen gek idee om de kinderen zelf meer te vertellen over de effecten van voeding in ons lichaam. Maar ook dat je je fitter gaat voelen door anders te eten. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud