Kleine stappen met groot resultaat

Ga naar de inhoud

Kleine stappen met groot resultaat

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 4 januari 2023
Het is weer januari, de maand van de goede voornemens. Op nummer één staat bijna altijd gezonder leven, met gewicht verliezen en meer bewegen als speerpunten. De ideeën zijn vaak goed, maar de uitvoering is vaak fanatiek en kortstondig. In de praktijk is het vaak lastiger om je leefstijl te verbeteren dan je vooraf had verwacht. Start daarom eens klein. Het werkt echt beter.

Uit onderzoek blijkt dat 92% van de goede voornemens mislukt. De meeste voornemens mislukken zelfs al binnen 2 weken. Dit komt omdat het moment, het nieuwe jaar, eigenlijk niet een juist moment is. Het is buiten nat, koud en winderig. Hoezo verwacht je dan van jezelf dat je meer gaat bewegen? Wandelen is niet echt aantrekkelijk met dit weer. En met zijn allen na het werk zwetend in een sportschool, wachtend op het vrijkomen van een roeiapparaat of crosstrainer, motiveert ook niet echt. Daarbij zit het inbouwen van bewegen vaak nog niet in je systeem. Het bedenken van smoezen ligt op de loer. Met gezonder eten en minder alcohol willen drinken, gaat het vaak net zo. Meestal word je uitgenodigd voor nieuwjaarsborrels en ga je erna wel echt beginnen… Kleine stappen werken dan echt beter. Want als het je lukt, ga je vanuit deze positieve ervaring weer een nieuwe kleine stap uitvoeren. En zo kom je langzaam in een gezondere leefstijl. Een voornemen kan bijvoorbeeld zijn om de hoeveelheid groente die je eet te verhogen. De aanbeveling is om minstens 250 gram gaar (of rauw) op het bord te krijgen. Je eet dan dus echt de 250 gram en niet minder omdat de groente slinkt. Dus bij witlof koop je 400 gram om na het koken 250 gram op te eten. Eet je de witlof rauw dan neem je de 250 gram. Maar bij andere maaltijden groente toevoegen als tomaten, komkommer en paprika werkt ook heel goed om meer groente te gaan eten. Als dit gelukt is, ga je bijvoorbeeld meer water drinken. Geen koffie of thee maar ook echt meer water. Deze twee acties helpen de lever om het ontgiften te bevorderen. Bij afbraak van vetcellen komen er ook giftige stoffen in je bloed. Deze zitten opgeslagen in het vetweefsel. Denk hierbij aan zware metalen, pcb’s, bisfenol (uit plastics), etc. Je lijf wil deze zo snel mogelijk uit het bloed halen en daarvoor is de lever dus nodig. Bewegen helpt de lever ook bij deze taak. Gewichtsverlies lukt dan beter omdat de afvalstoffen uit de vetcellen niet eindeloos langs lichaamsdelen gaan (via het bloed). De lever haalt de afvalstoffen uit het bloed. En je krijgt als het ware het sein op groen omdat het veilig is. Ga je juist proberen gewicht te verliezen door kcal te tellen en te kiezen voor bewerkte producten, zoals producten met zoetstoffen, dan wil het afvallen soms niet goed lukken. Dit kan dan komen doordat je de lever hiermee extra belast. Als deze stappen goed gaan, kun je een volgende stap, minder bewerkt eten gaan toepassen. Etc. etc. En zo kom je uiteindelijk op een gezondere leefstijl uit. Je hebt hiervoor dus wel geduld nodig en vertrouwen in jezelf en je lijf dat het gaat lukken. Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Neem dan contact met ons op!



© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud