Koolhydraatarm eten bij stoptober

Ga naar de inhoud

Koolhydraatarm eten bij stoptober

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 5 oktober 2022
De maand oktober worden we opgeroepen om te stoppen met roken. Vaak houdt de angst om zwaarder te worden mensen ook tegen om hiermee te beginnen. Als je koolhydraatarm eet, kun je dit voorkomen.  

Stoppen met roken leidt in ons lichaam vaak tot een verhoging van het lichaamsgewicht. Dit komt doordat nicotine uit sigaretten de stofwisseling verhoogt. Dit effect valt weg als je stopt met roken. Daarbij zit er cadmium in sigaretten. Deze stof vertraagt de stofwisseling. Als je rookt, vangt nicotine deze vertraging weg. En blijft de stofwisseling verhoogd. Maar bij stoppen met roken verdwijnt de cadmium niet. Deze stof slaat neer in onder andere het vetweefsel. Dit geeft dan naast de trage stofwisseling ook  insulineresistentie. Insulineresistentie ontstaat wanneer er veel glucose (suiker) in ons bloed is en ons lichaam dit niet in de lichaamscellen krijgt. Het lichaam herkent als het ware de aanwezige insuline niet meer. Ons lichaam is dan dus ongevoelig geworden voor de werking van de eigen insuline. Hierdoor is er meer insuline nodig om het bloedsuiker goed te houden. Teveel insuline laat ons vocht vasthouden en ook vet opslaan. Glucose (suiker) komt in ons bloed door het eten van koolhydraten. Koolhydraten zitten in zetmeel, zoals in brood, aardappelen, rijst en pasta, maar ook in fruit en zuivel. Natuurlijk zit het ook in suiker die wordt toegevoegd als smaakmaker in bijvoorbeeld ijs, koek, snoep en gebak. Juist deze producten ga je vaak eten als vervanging voor de sigaret. Hierdoor wordt het effect van zwaarder worden nog groter. Want er is een te hoge insulinespiegel waardoor jouw lichaam geen vetten gaat verbranden, maar juist opslaan. Daarbij is er een te trage stofwisseling door het nog aanwezige cadmium. En soms eet je ook nog veel suiker, met als gevolg het stijgen van het bloedsuiker. Dit laatste geeft dan weer een hoge insulinespiegel met opslag van vet en vocht. Maar gelukkig is deze vicieuze cirkel te doorbreken door koolhydraatarm te eten bij het stoppen met roken!!  Want door minder koolhydraten te eten, gaan de insulinespiegels dalen. Pas dan is er weer vetverbranding mogelijk. Hoeveel koolhydraten je per dag kunt eten, moet uitgetest worden. Ook is het belangrijk om met de voeding niet te weinig kcal te nemen, omdat het lichaam dan gaat sparen. Hierdoor kun je zelfs aankomen, terwijl je minder eet! Het koolhydraatarme dieet heeft vooral een positieve uitwerking op het buikvet, dit neemt ervan af. En bij het stoppen met roken, gaat het overgewicht juist daar zitten. Ook voelen mensen zich veel fitter. Dat is ook vaak een klacht bij het stoppen met roken, dat het fitte gevoel uitblijft. Het dieet werkt ook als je al eerder gestopt bent met roken. En ook bij degenen die al talloze vruchteloze lijnpogingen gedaan hebben zonder resultaat. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud