Met de keukenweegschaal aan tafel?!

Ga naar de inhoud

Met de keukenweegschaal aan tafel?!

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 4 oktober 2023
Veel mensen die bij mij op het spreekuur komen, hebben het wel eens voor korte of langere tijd gedaan: met de keukenweegschaal aan tafel zitten. Alles wat ze eten en drinken wordt dan afgewogen. In principe vind ik dat geen goed idee. Eten wordt dan heel dwangmatig. Maar soms kan het toch handig zijn…

Het grote nadeel van alles wat je eet, wegen met een keukenweegschaal is dat je de hele dag bezig bent met eten. Het kan lijngericht eetgedrag in de hand werken als je echt bij alles wat je eet, nadenkt of het wel kan of mag. En jezelf de vraag stelt of je niet teveel neemt. Het eten is dan niet meer genieten maar een afweging. Het eten wordt diëten en mijn slogan is niet voor niets “Het beste dieet is geen dieet”… Dus niet doen. Het doel is dat je een nieuw voedingspatroon aanleert dat bij je past. Zodat het zeker niet als een dieet aanvoelt. Je gaat uit van een volwaardige basisvoeding waar alles wat je aan voedingsstoffen nodig hebt in zit. Met zo’n basisvoeding heb je dus geen onnodige “honger”. Het idee dat je honger moet hebben om af te vallen of gezond te blijven, klopt niet. Je lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid energie (kcal) en voedingsstoffen nodig om de stofwisseling op gang te houden. Te weinig eten zorgt voor een spaarstand. Het lijf probeert met minder energie en voedingsstoffen de dag door te komen. Dit is zeker niet gezond en helpt je ook niet om minder te gaan wegen of om je fitter te gaan voelen. De weegschaal sporadisch gebruiken om in te schatten of jouw basisvoeding voldoende gezonde elementen bevat, kan wel handig zijn. Bijvoorbeeld om in te schatten of je voldoende groenten op je bord hebt. Of de weegschaal eens gebruiken om te meten of je wel voldoende (room)boter op je brood smeert. Of de weegschaal gebruiken om te kijken hoeveel broodbeleg je op het brood doet. Er zijn mensen die in één keer een bakje (toast)salade op het brood doen. Tja dat is wel teveel en dat weet je zelf wel. Maar hoe lang doe je met zo’n bakje als je het niet in één keer op maakt? Hoeveel kaas gaat er op een boterham? Hoeveel schaaltjes volle yoghurt haal je uit een liter pak of een emmertje? Hoeveel gebakken aardappelen eet je daadwerkelijk op? In hoeveel vet bak je jouw stukje vlees of vis? Hoeveel vlees of vis eet je bij een maaltijd? Heel veel mensen hebben geen idee als ik dit soort vragen in het eerste consult stel. En hoe groot is je tussendoortje? Een handje chips, hoeveel is dat eigenlijk? Of een hand noten? Is jouw hand groot of klein? Hoe zwaar is het “koekje” of de plak koeke bij de koffie? Een keukenweegschaal kan dan heel inzichtelijk zijn. En dan dus echt niet voor altijd bij iedere maaltijd, maar zo af en toe als controlemiddel. En dus ook om te kijken of je wel voldoende basisvoeding eet. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op! De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering en je hebt geen verwijzing (meer) nodig…


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud