Rusteloze benen

Ga naar de inhoud

Rusteloze benen

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 26 oktober 2022
Het valt mij op dat in mijn spreekuur steeds meer mensen slecht slapen dankzij rusteloze benen. Wat kun je hier met voeding aan doen?

Bij rusteloze benen is er sprake van een onaangenaam gevoel in de benen met daarbij een drang om de benen te bewegen. Vaak verergeren de symptomen zich in de avond en in het begin van de nacht. De aandoening lijkt vaker voor te komen bij vrouwen dan bij mannen. De oorzaak hiervan is lastig te achterhalen. Het kan een bijverschijnsel zijn van bijvoorbeeld diabetes, nierproblemen of een te traag werkende schildklier.  Bij volwassenen met rusteloze benen komt opvallend vaak een laag ijzergehalte in het bloed voor. IJzer heeft een relatie met dopamine. Dit is een boodschapperstof in de hersenen. Deze stof zorgt onder andere voor de prikkel die de hersenen, via het ruggenmerg, aan sieren geven. Onder andere ijzer is nodig om deze stof aan te maken. Soms is de ijzerinname in de voeding te laag, bijvoorbeeld als iemand vegetarische of veganistisch eet. Maar ook door bijvoorbeeld het drinken van teveel koffie, cola en/of thee of het eten van chocolade kan het ijzergehalte minder goed opgenomen worden. Dit komt door de cafeïne die in deze voedingsmiddelen zit. Suiker heeft ook een negatief effect op de aanmaak van dopamine. Minder suiker eten, kan dus ook helpen om rusteloze benen tegen te gaan. Calcium en magnesium spelen ook een rol bij rusteloze benen. Een tekort aan magnesium kan trillen, beven en spierkrampen uitlokken. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan bij het eten van te weinig magnesium, maar ook door intensief sporten. Transpiratie bevat dan vaak magnesium. Daarbij verbruik je ook meer magnesium bij intensief sporten. Calcium is ook nodig om bloedvaten op spanning te houden. Als de verhouding tussen deze mineralen, calcium en magnesium, verstoord raakt, kan ook dit rusteloze benen in de hand werken. Als laatst te noemen voedingstekort in relatie met rusteloze benen is vitamine B12-tekort mogelijk ook een oorzaak. Kortom het kan handig zijn om je voeding eens te screenen als je last hebt van rusteloze benen. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op! De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering en je hebt geen verwijzing (meer) nodig.




© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud