Steeds meer maag-, darm- en leveraandoeningen

Ga naar de inhoud

Steeds meer maag-, darm- en leveraandoeningen

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 7 september 2022
Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Mileiu (RIVM) blijkt dat maag-, darm- en leveraandoeningen de afgelopen 25 jaar met een kwart toegenomen zijn. Bovendien zijn zij de derde reden van alle ziekenhuisopnames. Dit is voor de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) reden voor een campagne.

De campagne heet “Listen to your Guts” en is in het leven geroepen om onder andere zorguitgaven voor spijsverteringsziekten te verlagen. De zorguitgaven voor deze problemen zijn de laatste 5 jaar met 14 procent gestegen naar zo’n 3,72 miljard. Gemiddeld belanden ieder jaar 150.000 mensen in het ziekenhuis met spijsverteringsproblemen. Dit was in 2019 10 procent van alle ziekenhuisopnames. In de meeste gevallen (27 procent) gaat het om een aandoening aan de lever, galblaas, galwegen of de alvleesklier. Voor zo’n 23 procent waren chronische darmziekten als de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa de oorzaak en 21 procent werd opgenomen met kanker aan het spijsverteringsstelsel. In 2019 overleden ruim 15.600 mensen aan een maag- darm of leveraandoening. Bij bijna 13.000 was kanker aan het spijsverteringskanaal de oorzaak en dan met name in de dikke darm. De tweede meest voorkomende oorzaak zijn problemen aan lever, galblaas/-wegen of alvleesklier met 1.610 overlijdens. Er is een flinke toename sinds 1996. Toen overleden er totaal 12.260 personen. Ook huisartsen zien steeds vaker patiënten met spijsverteringsproblemen. In 2011 kwamen nog 3,4 miljoen mensen met klachten bij de huisarts, in 2019 was dat gestegen naar 3,8 miljoen. De aandoeningen variëren in ernst en duur. De meest gehoorde klachten zijn obstipatie, maagpijn en andere gelokaliseerde buikpijn. De MLDS is een campagne gestart om de gezonde spijsvertering onder de aandacht te brengen. Op de website kan iedereen een spijsverteringstest doen. Hierin wordt aan de hand van vragen over de leefstijl, ontlasting en gewicht advies gegeven over de spijsvertering. Ik heb de test gedaan en hij is erg summier. Een van mijn frustratiepunten is dat mensen eigenlijk nooit met deze klachten naar de diëtist worden verwezen. Terwijl al jaren bekend is dat gezonde en dan vooral onbewerkte voeding helpt om onze darmen in een goede conditie te krijgen en houden. Als mensen dan wel komen, vaak op eigen initiatief, blijkt een tekort aan vezel heel vaak het probleem. Of een tekort aan maagzuur, terwijl er heel snel aan teveel maagzuur wordt gedacht. Maagzuurremmers, ook wel maagbeschermers genoemd, werken dan juist een gezond werkend maagdarmkanaal tegen. Ook de bekende zoutoplossingen of vezelzakjes werken vaak helemaal niet. Of geven juist meer klachten. Met voeding is echt heel veel op te lossen. Wil jij eens naar de relatie tussen jouw eetpatroon en jouw darmgezondheid kijken? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud