Suppletie adviezen voor en na vaccinatie tegen corona
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 31 maart 2021
In de recentste
Fit met Voeding las ik een artikel over suppletie bij vaccinatie tegen het
coronavirus. In het artikel wordt aangeraden om de voedingstoestand te
verbeteren om het vaccin beter zijn werk te laten doen. Dit lijkt mij geen
overbodige luxe.
Ten eerste wordt ik het artikel vermeld dat een
gezonde leefstijl een zekere mate van bescherming biedt tegen het coronavirus.
Minister Hugo de Jonge gaf in zijn toespraak van 17 november in 30 seconden (!)
tussen neus en lippen door aan dat het belangrijk is om gezond te leven.
Hierbij gaf hij een aansporing om te bewegen. Helaas niets over gezonder eten
of voedingssupplementen… In het artikel wordt dit terecht een gemiste kans
genoemd. Zelf baalde ik er op dat
moment ook van dat hij alleen bewegen even aan stipte. En tot nu toe wordt er
nog steeds niets over gezegd in de toespraken. In Zwitserland echter zijn er
wel adviezen over opgesteld. Heeft u wel eens
gehoord van de Schweizerische Gesellschaft für Ernährung (SGE) in Bern? Dit is
het voedingscentrum van Zwitserland. De SGE neemt het coronavirus bloedserieus
en zij zette in 2020 een ‘Expert Panel’ aan het werk om een advies te schrijven
voor de Zwitserse beleidsmakers. Het resulteerde afgelopen september in een
‘White paper’ met gerichte suppletie-adviezen. Volgens het Expert Panel hebben de
Zwitsers een suboptimale, ontoereikende of zelfs gebrekkige voorziening van een
aantal voedingsstoffen die het immuunsysteem ondersteunen. Daarom luidt hun
aanbeveling voor de gehele bevolking om een uitgebalanceerd dieet aan te vullen
met: 200 mg vitamine C, 50 microgram vitamine D, 500 mg EPA en DHA (dit zijn de
visvetzuren), 50-100 microgram selenium en 10 mg zink per dag. Vooral de
65-plussers zijn in Zwitserland aangewezen als “gevarengroep”. In Nederland is
de situatie echt niet veel anders. De makers van het tijdschrift hebben zelf
ook suppletieadviezen uitgebracht, die vele malen hoger liggen, maar dit is een
mooi begin. In het artikel wordt ook uitgelegd dat een vaccin beter werkt bij
een goede voedingstoestand. Daarbij verkleint het ook de kans op bijwerkingen.
Vaccins zijn namelijk mede afhankelijk van voedingsstoffen. Vaccins “triggeren”
het immuunsysteem en zetten het aan het werk. Het immuunsysteem moet dan wel in
staat zijn om op het vaccin te reageren. Dat lukt beter als het goed gevoed is.
Juist ouderen hebben vaak een zwakke reactie van het immuunsysteem en reageren
dan minder goed op een vaccin dan jongeren. Dit wordt gedeeltelijk veroorzaakt
door een tekort aan vitamines en mineralen. Vooral bij vitamine C, D en E en
selenium is hier onderzoek naar gedaan. Twee vooraanstaande wetenschappers,
Rayman en Calder hebben in 2019 nog aangetoond dat niet alleen ouderen, maar de
hele bevolking te weinig voedingsstoffen innemen die betrokken zijn bij een
goed werkend immuunsysteem. Met name vitamine A, B12, C en D schieten tekort.
Samen met de mineralen zink, selenium en koper. Deze wetenschappers adviseren
suppletie van voedingsstoffen die belangrijk zijn voor het goed werken van ons
immuunsysteem enkele weken voor en ook nadat het vaccin is gegeven. Dit ook om
mutaties van het vaccin tegen te gaan. En daarbij kunnen met name vitamine D en
selenium de beschermingsduur van het vaccin verlengen. Dit komt door het
zogenaamde geheugen van ons immuunsysteem dat dan beter werkt. Ook worden
vitamine C en D gelinkt aan het optreden van minder bijwerkingen. Tot slot
staat in het artikel dat elke vaccinatie stress geeft in het lichaam. Een
topfit immuunsysteem kan dit beter aan. Ga dus ga niet prikken als u gestrest
bent of zich niet lekker voelt. Wilt u naar aanleiding van dit artikel eens
kijken hoe u een uitgebalanceerd immuun versterkend dieet kan verkrijgen, de
“Zwitserse” basis, neem dan contact met ons op!