Aspartaam blijkt toch een schadelijke zoetstof

Ga naar de inhoud

Aspartaam blijkt toch een schadelijke zoetstof

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 19 juli 2023
Er is geen zoetstof zo omstreden als aspartaam. Al eerder werd gesuggereerd dat deze zoetstof kankerverwekkend is, maar dit werd dan vervolgens altijd weggewuifd als onzin. Nu is echter uit een studie onder 100.000 volwassenen gebleken dat aspartaam echt veel schadelijker is dan we dachten…

Aspartaam is sinds 1981 toegestaan als zoetstof in levensmiddelen. De afgelopen jaren was al een verband aangetoond tussen het innemen van grote hoeveelheden aspartaam en de groei van tumoren in muizen en ratten. Voor mensen was dit verband echter nooit aangetoond. Daarom werd er door de officiële instanties altijd gezegd dat aspartaam veilig was. Vorig jaar bleek uit een groot Frans onderzoek onder meer dan 100.000 volwassenen dat mensen die grote hoeveelheden kunstmatige zoetstoffen consumeren, waaronder aspartaam, een iets hoger risico op kanker hebben. Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) plaatst de stof nu op de lijst van mogelijk kankerverwekkende stoffen. Aspartaam wordt in 34 verschillende categorieën levensmiddelen toegevoegd, waaronder suikervrije frisdranken, snoep, ontbijtgranen en groenten in blik. Vreemd genoeg is de aanbeveling over de maximale hoeveelheid aspartaam die dagelijks genomen mag worden niet aangepast. Nog steeds ligt deze aanbeveling op maximaal 40 milligram per kilo lichaamsgewicht. In de praktijk mag er maximaal 600 mg aspartaam aan bijvoorbeeld een liter light cola worden toegevoegd. Je komt dus niet snel aan deze maximale grens, maar wie wil er een mogelijk kankerverwekkende stof opdrinken of opeten?? En waarom mag dit sowieso nog in het voedsel blijven? Ons lichaam moet al sinds we diverse E-nummers in ons voedsel hebben deze allemaal afbreken. Onze lever heeft hierbij de grootste taak. De lever heeft veel af te breken, waaronder geneesmiddelen en alcohol. Leververvetting komt ook steeds vaker voor met alle gevolgen van dien (zie mijn artikel van januari jl.). Persoonlijk denk ik dat het tijd wordt om eens kritisch naar alle (onnodige) toevoegingen in onze voeding te kijken. De E-nummers zijn wel getest, maar allemaal als enkele stoffen. Ze zitten echter in combinaties in ons voedsel. Dus verschillende E-nummers bij elkaar in één product. Hiermee zijn de testen niet uitgevoerd. E-nummers worden ook gebruikt om ons als consumenten door te laten eten. Of om voedsel te eten wat zonder deze E-nummers niet smakelijk is. Puur en onbewerkt eten, is echt veel gezonder!! Aspartaam heeft overigens E-nummer 951. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!  


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud