Bevorder de opname van jouw voedingssupplementen

Ga naar de inhoud

Bevorder de opname van jouw voedingssupplementen

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 18 oktober 2023
Vaak krijg ik de vraag of voedingssupplementen wel echt nodig zijn. Hoewel dit natuurlijk van de gebruikelijke voeding afhangt, is mijn antwoord meestal positief. Het is echter niet perse nodig om altijd heel hoog in de hoeveelheden bij te suppleren. Het gaat vooral om de opneembaarheid van de supplementen. Je kunt dit zelf beïnvloeden door de supplementen op de juiste manier in te nemen.

Een belangrijke voorwaarde is dat de voedingssupplementen zelf goed uiteen vallen in ons maagdarmkanaal. Dit gebeurt het beste bij de optimaal opneembare vorm van een vitamine of mineraal. In de praktijk leg ik altijd uit dat een fabrikant ook aan jou wil laten weten dat hij deze vorm gebruikt heeft. Bijvoorbeeld bij vitamine B6 is bekend dat de vorm “pyridoxaal-5-fosfaat” beter en ook veiliger opgenomen wordt dan de vorm “pyridoxamine”. Dit zal de fabrikant van kwalitatief goed opneembare supplementen altijd erop vermelden. Je kunt door naar deze vitamine op de verpakking te kijken dus zien dat je de juiste suppletie in handen hebt. Als er niets over de vorm op staat, dus alleen “vitamine B6” weet je ook genoeg: niet de juiste vorm. Bij bijvoorbeeld de mineralen zijn de organische vormen beter opneembaar. Dit herken je aan de namen “citraat”, “bisglycinaat”, “tauraat” en “malaat”. Als je dit ziet staan als bijvoorbeeld magnesiumtauraat of zinkcitraat weet je ook voldoende. Dit is een goed opneembaar supplement. De dosering hoeft niet altijd 100% of hoger te zijn. Je neemt het immers als aanvulling op een gezonde basisvoeding. Echter je bent er dan nog niet. Want de vet oplosbare vitamines die in zo’n supplement zitten, worden beter opgenomen met vet. Dus met andere woorden: combineer het supplement met een maaltijd die vet bevat. De warme maaltijd is vaak een goede keuze. Het gaat hier dan om de vitamines A, D, E en K. Deze vitamines los nemen, kan ook. Maar kies dan voor een vitamine in een bolletje met vet, zodat de vitamine goed opgenomen wordt. Of in een vette vloeistof, zoals levertraan. Of neem de vitamine in bij een vetrijke maaltijd. Een vitamine D met calcium kauwtablet is een voorbeeld van een supplement die dus niet tussendoor moet worden opgekauwd. Je neemt hem dan niet goed op. Neem deze bij de warme maaltijd. Sommige mensen nemen curcumine (kurkuma) om bijvoorbeeld reumatische klachten te verminderen. Dit is een stof die beter opgenomen wordt met vet en peper. Dus ook dit supplement kun je beter bij de warme maaltijd innemen. De mineralen calcium, zink, ijzer en magnesium worden minder goed opgenomen als je ze inneemt met koffie of zwarte thee. Heel handig om te weten is dat grapefruitsap de opname van co-enzym Q10 bevordert. Hierdoor heb je minder van  deze (dure) stof nodig om hetzelfde effect te bereiken. Co-enzym Q10 is betrokken bij het maken van energie in onze lichaamscellen. Grapefruitsap is met sommige medicatie vaak juist onhandig omdat het de omzetting van het bepaalde medicijn in de lever afremt. Hierdoor kunnen, onwenselijke, langdurige hogere concentraties van het medicijn in onze bloedsomloop ontstaan. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud