Kaas is vet gezond

Ga naar de inhoud

Kaas is vet gezond

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 27 september 2023
Vorige week vroeg ik aan mijn vriend of hij kaas wilde meenemen uit de supermarkt. Hij kwam met jong belegen kaas thuis. Persoonlijk houd ik meer van een wat meer gerijpte kaas omdat er dan meer smaak aan zit. Mijn vriend gaf aan dat het toch “gewoon” kaas was. Bij mijn uitleg over jong, beleg en oude kaas gaf hij aan dat  dit voor hem nieuwe informatie was. Voor mij weer een eyeopener dat iets dat voor mij heel vanzelfsprekend is, niet bij iedereen bekend is. Dus vandaag een uitleg over kaas.

Allereerst even iets over de termen jong, jong belegen, belegen, extra belegen, oud en overjarige kaas. Die zeggen iets over de rijpingstijd van kaas. Hoe langer de kaas rijpt, des te meer aroma's (smaak) er worden gevormd. Een stuk oude kaas heeft bijvoorbeeld een rijpingstijd van 10-12 maanden. Een stuk jonge kaas slechts 1 maand. Tijdens het rijpen verdampt er vocht. Hierdoor is een stuk oude kaas zouter dan een stuk jonge kaas. Het voordeel hiervan is dat je van oude kaas minder op het brood hoeft te doen om het goed te proeven. Dit brengt natuurlijk lang niet iedereen in de praktijk… Het plus getal op de kaas geeft aan hoe vet de kaas is. Des te hoger het plusgetal, des te vetter de kaas is. De meest gangbare kaas is 48+ kaas. De rijpingstijd beïnvloedt het vetgehalte van de kaas niet of nauwelijks. Uit onderzoek blijkt dat het dierlijke, verzadigde vet dat in kaas zit geen nadelig effect heeft op ons cholesterolgehalte. Sterker nog: uit onderzoeken is zelfs gebleken dat vette kaas meer voordelen heeft dan magere kaas. In een onderzoek uit 2019 bleek dat vooral bij vette kaas een beschermend effect op hart- en vaatziekten werd gevonden. Dit komt zeer waarschijnlijk door het hogere vitamine K2 gehalte van de kaas. Vitamine K2 activeert in onze vaatwanden een speciaal eiwit, Matrix Gla Proteïne (MGP). Dit eiwit houdt de vaatwanden elastisch en zorgt er zo voor dat aderverkalking wordt geremd. Vitamine K2 zorgt er ook voor dat calcium niet in de vaatwanden neerslaat, maar opgenomen wordt in ons botweefsel. Vitamine K2 zit behalve in kaas ook in kwark. Even wat getallen. Het vitamine K2 gehalte van volle kaas is 63,7 microgram per 100 gram. Bij 30+ kaas is het nog maar 45,2 microgram per 100 gram en bij  20+ kaas zit er geen vitamine K meer in…In volle kwark zit 15,9 microgram vitamine K per 100 gram. In magere kwark zit door de bereidingstechniek ook nog vitamine K2, maar nog maar net 5,1 microgram per 100 gram. Volle zuivel is dus aan te raden. Zeker omdat je er ook langer een vol gevoel van krijgt. En ook de andere vetoplosbare vitamines, de vitamines A, D en E, zitten veel meer in de volle zuivel varianten. Je hoeft dus echt geen 20+ of 30+ kaas meer te kopen. In alle kaas zit ook calcium. Deze stof helpt om botontkalking tegen te gaan. Kaas beschermt tegen tandbederf. Dit komt door het melkvet in de kaas die als het ware een beschermend laagje op de tanden aanbrengt. Zuren die gevormd worden door bacteriën in onze mond, kunnen hierdoor minder goed op onze tanden inwerken. Daarnaast wordt door kaas de speekselproductie gestimuleerd. Ook dit is gunstig aangezien speeksel ervoor zorgt dat genoemde zuren weer worden geneutraliseerd. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud